Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, la România TV, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la interceptările SRI este benefică, pentru că România avea un "deficit" democratic în acest domeniu, iar soluţia este crearea unei autorităţi civile care să se ocupe de interceptări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Slavă Domnului că s-a ivit această controversă constituţională şi a tranşat-o Curtea Constituţională aşa. Ştiam că avem un deficit din punct de vedere democratic în această zonă. Nu se ivise soluţia unei intervenţii la CCR. Acum cred că este momentul ca România să ia o decizie extrem de importantă", a spus Traian Băsescu.

Soluţia, în opinia sa, este una care să vină "în favoarea democraţiei", în sensul în care nicio instituţie să nu mai poată dispune interceptări în mod "discreţionar". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Toată structura de interceptare trebuie scoasă de sub controlul oricărei instituţii de forţă. Trebuie pusă sub control civil. Salariaţii de acolo trebuie transformaţi în funcţionari publici cu statut special, iar toate instituţiile (...) să aibă procedură de acces la ascultarea populaţiei", a explicat fostul preşedinte.

Băsescu este de părere că în acest nou sistem ar trebui implicat şi Parlamentul, dar şi societatea civilă.

Fostul şef de stat mai spune că el ar fi votat la fel ca majoritatea judecătorilor CCR în această cauză, declarând neconstituţional acel articol din Codul de procedură penală, şi nu crede că judecătorii ar fi fost influenţaţi în vreun fel în decizia lor.

"După ce ajung acolo, fiecăruia dintre ei i se pare că e un Dumnezeu şi că el este singurul deţinător al adevărului. Este foarte greu să îi convingi când nu cred", a spus Băsescu.

Liderul MP mai spune că se "exagerează" în acest moment în reacţiile la decizia Curţii şi a arătat că în trecut, în special în mandatul lui Daniel Morar la şefia DNA, dosarele puteai fi instrumentate foarte bine şi fără sprijinul SRI, cum s-a întâmplat în cazul lui Adrian Năstase, unde interceptările au fost efectuate direct de către DNA.

"Ce interceptări aţi auzit în dosarul vicepremierului Copos? Ce interceptări aţi auzit în dosarul fostului ministru al Agriculturii, domnul Mureşanu?", a continuat Băsescu.

Fostul preşedinte l-a criticat şi pe Klaus Iohannis că a solicitat urgent o şedinţă a CSAT, însă nu s-a grăbit să revină în ţară după vizita din Israel. "După ce a convocat CSAT, domnul Iohannis s-a dus la plajă", a spus Băsescu.

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

CCR arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol. ”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-se, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CCR.

În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial.

DNA a cerut, miercuri, suplimentarea bugetului cu aproape 10,5 milioane de euro, pentru a putea să achiziţioneze tehnică de interceptare şi a detaşa 130 de ofiţeri care să se ocupe de supravegheri operative şi înregistrări ambientale. Activitatea DNA ar putea reveni la standardele din prezent în aproximativ doi ani după asigurarea acestor resurse, au precizat reprezentanţii parchetului anticorupţie.

Şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cere înfiinţarea unui serviciu tehnic, prin OUG, pentru a putea continua activităţile de supraveghere din dosarele penale. Direcţia vrea suplimentarea bugetului cu peste 20 de milioane de euro pentru echipamente tehnice şi detaşarea a 200 de poliţişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.