Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, marţi, printr-o postare pe Facebook, că Legea de organizare şi fucţionare a DGPI, în forma adoptată de Senat, este contrară prevederilor constituţionale, adoptarea ei fiind expresia dorinţei lui Liviu Dragnea de a avea ”un serviciu la propria-i butonieră”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Traian Băsescu a apreciat că, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, majoritatea ”de tip bizon” i-a ignorat cererea ca numirea şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă să se facă în baza unui aviz imperativ dat al CSAT.

”Prin intervenţia mea, a fost imposibil să clintesc majoritatea PSD-ALDE. Dragnea vrea un serviciu pe care să-l gestioneze singur, prin intermediul actualului, dar vremelnicului ministru al Internelor, pentru că din procesul de desemnare a şefului noului serviciu, a fost eliminat şi premierul”, a afirmat fostul şef al statului.

Băsescu a afirmat că legea nu va trece un eventual test de constituţionalitate la CCR. ”Să scoţi preşedintele României din circuitul de desemnare a şefului unui serviciu de informaţii militarizat şi extrem de puternic este, pe de o parte, o acţiune ticăloasă şi politicianistă, iar, pe de altă parte, neconstituţională. Preşedintele este comandantul forţelor armate, cu sau fără voia lui Dragnea, cu sau fără voia PSD şi ALDE. E de la Constituţie, băieţi, şi nu puteţi elimina preşedintele, doar pentru că Dragnea vrea un serviciu la propria-i butonieră.
Să vedem ce părere va avea CCR”, a mai scris Băsescu.

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a comentat, marţi, modificările aduse de Senat OUG privind DGPI, afirmând că demersul are o "miză politică", limitând atribuţiile preşedintelui într-un domeniu în care Constituţia îi oferă prerogative, fiind vorba despre afectarea "sănătăţii" statului de drept din România.

"Este un demers cu o miză politică, o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui. Am văzut acelaşi tip de acţiune în cazul ANCOM şi am discutat la momentul respectiv despre acea Ordonanţă de Urgenţă şi urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit al preşedintelui. Vorbim totuşi despre o autoritate care are un rol important în ceea ce priveşte apărarea ţării şi securitatea naţională", a spus Dobrovolschi, întrebată despre decizia Senatului de luni.

Ea a atras atenţia că, potrivit Constituţiei, preşedintele este comandantul forţelor armatelor şi este "foarte important" ca orice instituţie care face parte din acest cadru să aibă şi prezenţa preşedintelui în procesul decizional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.