Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat joi că justiţia a fost întoarsă în anul 1991, iar Curtea Curtea Constituţională a împărţit puterea politică din România, afirmând că trebuie oprită din elanul neconstituţional de “a legifera după bunul plac al penalilor”. Barna mai spune că aşteaptă ca preşedintelui Klaus Iohannis să respecte Constituţia în ceea ce priveşte revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
“Justiţia întoarsă în 1991 - CCR jucător politic. Curtea Constituţională a împărţit azi puterea politică în România, cu mult dincolo de graniţele Constituţiei, între Preşedintele României şi Ministrul Justiţiei. Evident, din împărţeala CCR Preşedintele iese notar, iar Ministrulului Justiţiei i se dau puteri speciale în raport cu procurorii în spiritul post-comunismului iliescian din 1991”, a scris Dan Barna pe Facebook.
Barna spune că aşteaptă ca preşedintelui Klaus Iohannis să respecte Constituţia în ceea ce priveşte revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Pe zeci de pagini, CCR argumentează de ce puterea Ministrului Justiţiei asupra procurorilor nu este doar administrativă şi îşi exprimă gânduri pur politice asupra decizie preşedintelui de a refuza revocarea Laurei Codruţa Koveşi, procuror şef DNA. CCR a devenit un jucător politic şi trebuie oprită din elanul neconstituţional de a legifera după bunul plac al penalilor. Aşteptăm ca preşedintele României să respecte Constituţia, care e deasupra tuturor”, a mai spus acesta.
Motivarea deciziei Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, şi care stabileşte că preşedintele trebuie să o revoce pe aceasta, a fost publicată joi de pe site-ul Curţii Constituţionale.
Pe lângă motivarea deciziei, documentul publicat pe site-ul Curţii Constituţionale mai conţine o opinie concurentă a judecătorilor constituţionali Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu, precum şi opinii separate semnate de Livia Stanciu, Daniel Morar şi Mircea Minea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.