Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat că Parlamentul European a respins, miercuri, cu voturile decisive ale eurodeputaţilor PSD, propunerea de înjumătăţire a cantităţii de pesticide folosite în agricultură. „Fermierii au dreptul să producă hrană sănătoasă, dar în acelaşi timp să combată dăunătorii şi bolile pentru a-şi salva culturile şi pământul”, a mai precizat social-democratul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Fermierii au dreptul să producă hrană sănătoasă, dar în acelaşi timp să combată dăunătorii şi bolile pentru a-şi salva culturile şi pământul. Propunerea nerealistă de înjumătăţire a cantităţii de pesticide folosite în agricultură a fost respinsă, astăzi, în Parlamentul European, cu voturile decisive ale europarlamentarilor PSD!”, a scris Florin Barbu, miercuri pe Facebook. 

Ministrul Agriculturii a adăugat că fermierii noştri folosesc o cantitate de produse de protecţie a plantelor şi aşa foarte mică – 0,7 kg/ha – în comparaţie cu media europeană de 2,2 kg/ha, iar o reducere unitară a cantităţii de pesticide în termeni de procent fix aplicat la fiecare stat membru ar fi însemnat dificultăţi uriaşe pentru fermierii români în raport cu fermierii din statele care în prezent folosesc cantităţi şi de patru ori mai mari.

„Mulţumesc europarlamentarilor care au susţinut poziţia Ministerului Agriculturii. Realitatea este de necontestat: fermierii noştri folosesc o cantitate de produse de protecţie a plantelor şi aşa foarte mică – 0,7 kg/ha – în comparaţie cu media europeană de 2,2 kg/ha. O reducere unitară a cantităţii de pesticide în termeni de procent fix aplicat la fiecare stat membru ar fi însemnat dificultăţi uriaşe pentru fermierii români în raport cu fermierii din statele care în prezent folosesc cantităţi şi de 4 ori mai mari. Dacă această propunere ar fi trecut, fermierii noştri ar fi rămas fără soluţii de combatere a bolilor şi dăunătorilor, fapt ce ar fi afectat serios nivelul producţiilor”, a completat Barbu.

El a mai spus că e necesară dezvoltarea şi susţinerea unei agriculturi care să fie prietenoasă cu mediu, însă acest lucru nu poate fi făcut fără a se ţine cont de realităţile fiecărui stat membru al UE.

„Da, e nevoie să dezvoltăm şi să susţinem o agricultură prietenoasă cu mediul, dar acest lucru nu se poate face fără a ţine cont de realităţile existente în fiecare stat membru! Datoria noastră este să apărăm interesele fermierilor români, să îi susţinem pe ai noştri!”, a conchis ministrul PSD.

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.