Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, s-a referit la războiul din Ucraina ân mesajul transmis duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni, afirmând că solidaritatea impresionantă de care românii, indiferent de locul în care s-ar afla, au dat dovadă ân acest context este o expresie atât a valorilor pe care le îmbrăţişează, cât şi a generozităţii şi empatiei. ”Ministerul Afacerilor Externe a continuat să acţioneze pentru promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din întreaga lume, inclusiv a celor din Ucraina”, dă asigurări Aurescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prezentăm integral mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

,,De Ziua Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării, mai aproape sau mai departe de România, urări de sănătate, prosperitate şi convingerea că doar împreună putem construi un viitor mai bun şi mai sigur pentru noi toţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Trăim împreună o perioadă fără precedent, în care pacea şi securitatea tuturor sunt ameninţate în mod brutal de agresiunea neprovocată, nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Modul în care românii din Ucraina, care au fost şi ei profund afectaţi de această criză, au înfruntat actuala situaţie de securitate, alături de ceilalţi cetăţeni şi de autorităţile ucrainene, cu demnitate, curaj şi rezilienţă, merită aprecierea noastră şi a întregii lumi.

După mai bine de doi ani de provocări dificile, separări şi pierderi de tot felul generate de pandemia de COVID-19, războiul acesta nedrept afectează ordinea internaţională, pacea şi securitatea la nivel global şi regional, dar şi vieţile noastre, sub multe dintre aspectele sale.

Diplomaţia română a urmărit consecvent, în toată această perioadă dificilă, obiectivele sale prioritare în vederea consolidării securităţii naţionale şi a intereselor de politică externă ale ţării noastre, fiind extrem de implicată în procesele de la nivelul NATO, al Uniunii Europene şi nu numai, cu scopul final de a asigura securitatea şi prosperitatea cetăţenilor români şi de a le proteja interesele şi drepturile, oriunde s-ar afla.

Din punct de vedere umanitar, răspunsul societăţii româneşti şi al comunităţilor de români de pretutindeni a fost exemplar. Solidaritatea impresionantă de care românii, indiferent de locul în care s-ar afla, au dat dovadă este o expresie atât a valorilor pe care le îmbrăţişează, cât şi a capacităţii de acţiune, generozităţii şi empatiei extraordinare faţă de cei aflaţi în situaţii dificile.

În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe a continuat să acţioneze pentru promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din întreaga lume, inclusiv a celor din Ucraina.

Consolidarea dialogului şi a legăturilor cu membrii comunităţilor româneşti de peste graniţe face parte din acţiunea prioritară a Ministerului Afacerilor Externe, alături de promovarea, în întreaga lume, a moştenirii noastre istorice şi culturale, prin iniţiative consistente şi lăudabile ale comunităţilor românilor de pretutindeni.

Atât la nivel central, cât şi prin reţeaua de misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României în străinătate, depunem eforturi constante şi sistematice de sprijin consular pentru persoane şi comunităţi, materializate inclusiv prin demersuri politice şi conceptuale, la nivel bilateral şi multilateral.

Prin demararea, în 2020, a unui amplu şi complex proces de reformă a serviciului consular, MAE urmăreşte întărirea legăturilor cu comunităţile româneşti din străinătate, facilitarea accesului cetăţenilor la servicii consulare de calitate şi creşterea capacităţii instituţiei noastre de a asigura asistenţa şi protecţia cetăţenilor români care se află în situaţii deosebite. Principalele direcţii de acţiune privesc extinderea şi modernizarea oficiilor consulare, simplificarea şi eficientizarea accesului la informaţii şi servicii consulare prin platformele electronice (Centrul de Contact si Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate, portalul www.econsulat.ro etc.), precum şi profesionalizarea şi  pregătirea continuă a funcţionarilor consulari în special pe zona de relaţionare şi interacţiune cu publicul. De asemenea, a fost multiplicată organizarea consulatelor itinerante/mobile, pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor cetăţenilor români din străinătate din comunităţile aflate la mare distanţă faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, în acelaşi timp fiind făcute demersuri pentru simplificarea legislaţiei referitoare la documente, pentru facilitarea accesului la servicii consulare. Vom continua cu hotărâre acest proces de reformă, oricât de dificil ar fi!

Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă un moment în care avem datoria unei perspective aprofundate asupra importanţei păstrării identităţii şi a valorilor naţionale, pe care fiecare român le poartă, în ţară şi în lume, cu mândrie. 

Respectarea acestor valori, a acestei identităţi împărtăşite, se datorează şi fiecăruia dintre dumneavoastră, milioane de români, efortului depus zi de zi, prin acţiunile pe care le întreprindeţi şi prin munca pe care o faceţi. 

Împreună, la nivel instituţional, dar şi al fiecărui cetăţean român care trăieşte în ţară sau în străinătate, suntem parte la stabilirea reperelor de dezvoltare ale unei Românii moderne şi dinamice, care trebuie să devină tot mai eficientă în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor săi.

La mulţi ani românilor, oriunde s-ar afla! La mulţi ani, români de pretutindeni!".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.