Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, importanţa solidarităţii europene în contextul pandemiei de Covid-19, spunând că trebuie să ne asigurăm, la nivel european, că nu vor mai exista blocaje la frontierele şi pe teritoriul unor state membre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, prin sistem video-conferinţă, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, aceasta având ca punct principal de discuţie răspunsul internaţional la pandemia Covid-19.

Potrivit MAE, discuţia miniştrilor europeni s-a concentrat pe necesitatea coordonării mai eficiente la nivel european, în sprijinul limitării consecinţelor nedorite ale pandemiei, cu măsuri concrete care să asigure transportul mărfurilor şi al persoanelor, repatrierea cetăţenilor europeni din state terţe, precum şi alte modalităţi de sprijin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa solidarităţii europene în acest context şi a atras atenţia asupra necesităţii aplicării măsurilor identificate în urma videoconferinţei liderilor europeni din 17 martie. Oficialul român a evocat provocările din ultima perioadă privind tranzitul mărfurilor şi revenirea în ţară a cetăţenilor români, precum şi demersurile diplomaţiei române pentru identificarea de soluţii practice la dificultăţile semnalate. În ce priveşte facilitarea repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în state terţe faţă de UE, ministrul român de externe a pledat pentru o coordonare mai strânsă între ambasadele statelor membre şi Delegaţiile UE în aceste state, cu sprijinul Serviciului European de Acţiune Externă", arată sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că trebuie să ne asigurăm, la nivel european, că nu vor mai exista blocaje la frontierele şi pe teritoriul unor state membre, astfel încât să fie permis accesul cetăţenilor care trebuie să se întoarcă la casele lor din alte state membre. De asemenea, el a menţionat că este necesar, în acest scop, un răspuns coordonat şi eficient pentru asistarea cetăţenilor UE din interiorul spaţiului Uniunii. El a arătat, în acest sens, că restricţiile aplicate de unele state europene la frontiere duc la aglomerări la punctele de trecere a frontierelor, care creează situaţii dificil de gestionat. În plus, şeful diplomaţiei române a atras atenţia că trebuie identificate şi soluţii care să permită continuarea circulaţiei forţei de muncă transfrontaliere, afectată de măsurile restrictive luate, aceasta fiind o problemă cu care şi România se confruntă.

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa asigurării tranzitului nestingherit al transporturilor de mărfuri, prin crearea de coridoare dedicate, acest tranzit fiind necesar pentru aprovizionarea cu bunuri a economiilor statelor UE, care este esenţială mai ales în acest context de criză.

De asemenea, ministrul român de externe a menţionat importanţa crucială a asigurării necesarului cu bunuri medicale pentru combaterea pandemiei.

În ceea ce priveşte celelalte puncte de pe agendă, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a făcut o scurtă informare cu privire la evoluţiile dosarului Siria/Turcia. Schimbul de opinii între miniştri a urmat discuţiei din cadrul reuniunii extraordinare a CAE din 6 martie de la Zagreb, vizând cu precădere evaluarea premiselor pentru stabilizarea situaţiei de securitate şi umanitare în Siria şi perspectivele procesului politic de pace în noile condiţii. Oficialii s-au referit şi la importanţa continuării cooperării UE-Turcia în vederea gestionării consecinţelor crizei umanitare, arată MAE.

Conform sursei citate, în intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că identificarea unei soluţii politice, în cadrul prevăzut de ONU, este singurul răspuns viabil la criza siriană. Totodată, a atras atenţia că asigurarea stabilităţii în regiune şi continuarea cooperării cu Turcia, inclusiv în privinţa implementării depline a Declaraţiei comune UE-Turcia din martie 2016, rămân esenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.