Alianţa pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege care propune anularea calităţii de titlu executoriu pentru facturile de utilităţi.
Iniţiativa prevede modificarea unor dispoziţii din Legea nr. 51/2006 - a serviciilor comunitare de utilităţi publice şi a celor cuprinse în Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, care conferă facturilor emise pentru serviciile de utilităţi publice precum şi celor pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare caracter de titlu executoriu, potrivit comunicatului de presă al AUR.
Soluţia menţionată anterior se impune a fi luată de către statul român pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care, în actualul context economic, se află în imposibilitatea de a-şi achita facturile. Astăzi, utilizatorii acestor servicii sunt obligaţi să achite contravaloarea serviciilor prestate de către operatori, sub ameninţarea executării silite, chiar şi în contextul în care un număr ridicat de cetăţeni români primesc facturi care conţin erori de calcul şi consum în beneficiul exclusiv la operatorului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Sursa citată mai spune că soluţia corectă nu poate fi alta decât revenirea la procedura de recuperare a eventualelor datorii în instanţele de judecată, ţinând cont în principal de faptul că utilizatorul beneficiază de prestarea unui serviciu, în baza unui act juridic bilateral.
O astfel de modificare nu afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, fiind tocmai o reparare a unei situaţii în care cetăţeanul a fost şi este expus unor riscuri, în faţa operatorilor care emit facturile supuse atenţiei.
„La fel de important este şi faptul că în marea majoritate a cazurilor, contractele încheiate între operator şi utilizator sunt contracte standard, menite să protejeze în special operatorul persoană juridică, iar detaliile juridice şi tehnice sunt deseori greu accesibile utilizatorului. Această situaţie contribuie suplimentar la raportul disproporţionat dintre părţi, obligând utilizatorul să adere la unele condiţii contractuale prestabilite şi care, în principal, nu pot fi negociate. Din perspectiva legislaţiei protecţiei consumatorilor şi a jurisprudenţei CJUE în domeniu, reglementarea şi utilizarea de titluri executorii, altele decât hotărârile judecătoreşti, împotriva consumatorilor, trebuie descurajata”, mai indică sursa menţionată.
Din acest motiv, AUR precizează că există îndoieli cu privire la necesitatea ca facturile de utilităţi publice emise consumatorilor de companiile care livrează servicii sau utilităţi publice comunitare in baza unei delegări a serviciului public să aibă caracter de titlu executoriu.
Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii George Simion şi Adrian Axinia şi senatorii Claudiu Târziu şi Rodica Boancă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.