Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România - Comitetul Helsinki solicită CCR să ia măsurile necesare pentru ca decizia privind ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale să fie luată înainte de intrarea OUG în vigoare, pe data de 11 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”APADOR-CH cere public Curţii Constituţionale a României să ia măsurile administrative necesare pentru prioritizarea soluţionării sesizărilor privind OUG 13/2017, primite în ultimele zile atât de la Avocatul Poporului, cât şi de la Consiliul Superior al Magistraturii şi de la preşedintele României”, se arată într-un comunicat semnat de Maria Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH.

Asociaţia solicită ca termenele şedinţelor de judecată să fie stabilitate astfel încât decizia judecătorilor constituţionali să fie luată înainte intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ care ”au stârnit atât îngrijorare în opinia publică”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Pronunţarea Curţii Constituţionale în acest caz înainte ca efectele controversate ale OUG 13/2017 să se producă, adică înainte de data de 11 februarie 2017, este absolut necesară”, mai precizează sursa citată.

Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie. Surse politice au declarat pentru News.ro că judecarea sesizării de neconstituţionalitate ar putea avea loc până pe 10 februarie, dată după care intră în vigoare în totalitate.

Sesizarea Avocatului Poporului a ajuns la Curtea Constituţională şi a fost înregistrată în mai puţin de două ore de când a fost trimisă de Victor Ciorbea. 

Părţile implicate în această speţă, Guvernul, Camera Deputaţilor şi Senatul, vor trebui să trimită puncte de vedere către CCR până marţi, 7 februarie.

Potrivit unor surse politice, judecătorii CCR ar urma să ia în discuţie sesizarea şi şi să se pronunţe asupra constituţionalităţii ordonanţei de urgenţă până cel târziu vineri, 10 februarie 2017, data după care toate prevederile OUG intră în vigoare.

Tot până pe 7 februarie trebuie să trimită puncte de vedere părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.