Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat luni în şedinţa comună dedicată Declaraţiei Parlamentului României privind consolidarea egalităţii de gen în România, că ţara noastră nu va avea cum să transpună directiva, dacă nu o să avem cote pentru reprezentarea echilibrată în Parlament, în politică şi a făcut apel la colegii parlamentari bărbaţi, la bărbaţii puternici din societatea românească să se implice. Vom putea ajunge să ne respectăm reciproc şi să avem legislaţie care să arate în mod real egalitatea între bărbaţi şi femei doar prin consens, a mai spus ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Declaraţia Parlamentului de astăzi urmăreşte să schimbe în bine poziţia femeilor în societatea românească. Discutăm despre cum să consolidăm respectul. Respectul societăţii româneşti şi pentru femei, şi pentru bărbaţi! Vă propun un angajament necesar României: consolidarea egalităţii de şanse!” a declarat preşedintele interimar al Senatului, în şedinţa comună dedicată Declaraţiei Parlamentului României privind consolidarea egalităţii de gen în România.
 
Alina Gorghiu afirmă că a avut recent Conferinţa Internaţională „Femeile parlamentar din România şi egalitatea de şanse ca angajament naţional” care a scos în evidenţă că femeile trebuie să fie în politică, la toate nivelurile, pentru că ele acordă prioritate altor domenii: sănătatea, mediul, grupurile vulnerabile, drepturile omului, educaţia.
 
”Lucru văzut clar şi aici, în Parlamentul României: brăţările electronice, legea medierii, săptămâna depresiei post-partum, beneficii pentru pacienţii de cancer, imprescriptibilitatea torturii, creşterea vârstei consimţământului sexual…integritatea în funcţiile publice. Toate sunt proiecte iniţiate de femei. Sunt experienţele a peste jumătate din populaţia României traduse în măsuri legislative concrete!”, a mai spus ea.
 
Gorghiu a precizat că ”trebuie să vorbim mai mult despre oportunităţile şi avantajele pe care le oferă egalitatea de şanse societăţii, şi pentru bărbaţi”. 
 
”Egalitatea NU e niciodată împotriva cuiva. Pentru că e vorba de respect şi demnitate umană. Aceste concepte nu au culoare politică! …Dar mulţi nu ştiu asta. De aceea, hai să facem programe, să educăm populaţia cu privire la ce înseamnă egalitatea de şanse, să combatem violenţa domestică sau traficul de persoane”, a spus ea.
 
Potrivit Alinei Gorghiu, la nivel european, săptămâna trecută, s-a decis că trebuie întărite structurile şi instituţiile care se ocupă cu egalitatea.
 
”La noi, în România, se resimte această nevoie, pentru că instituţiile noastre funcţionează sub potenţialul lor! Trebuie să avem garanţia că Ministerul Familiei va fi menţinut, indiferent de cine va guverna România în următoarele trei decenii. Şi că va fi bugetat aşa cum trebuie! Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, la fel, trebuie să fie sprijinită să îşi extindă proiectele. Să genereze noi programe. Să îşi consolideze rolul pentru care a fost creată! Şi pentru toate acestea e nevoie de finanţare”, a afirmat Gorghiu. 
 
Preşedintele interimar al Senatului a mai afirmat că avem la graniţă război, iar ”principalul indicator care sugerează că o ţară va intra în război şi va comite abuzuri ale drepturilor omului NU are legătură cu religia, PIB-ul sau statele vecine, ci, de cele mai multe ori, cu atitudinea acelei ţări faţă de femei!”. 
 
”Mai multe femei în procesul decizional, mai puţine războaie!”, a completat el. 
 
”Şi în domeniul economic, cu mai multe femei pe piaţa muncii, plusurile sunt evidente. O spun studiile OCDE, o citim şi în Strategia Comisiei Europene privind egalitatea de şanse pentru perioada 2020-2025! Egalitatea de şanse creează locuri de muncă în plus şi generează un spor de productivitate. Şi, în ultimă instanţă, înseamnă creşterea PIB-ului! Ca dovadă, vor fi introduse cote de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor în companii prin directivă europeană!”, a mai afirmat Gorghiu. 
 
Potrivit acesteia, ”România nu va avea cum să transpună directiva, dacă nu o să avem cote pentru reprezentarea echilibrată în Parlament, în politică. Pentru temele mari, cum e egalitatea de şanse, e mereu nevoie de consens”. 
 
”De aceea, fac apel la colegii parlamentari bărbaţi, la bărbaţii puternici din societatea românească să se implice!! Vom putea ajunge să ne respectăm reciproc şi să avem legislaţie care să arate în mod real egalitatea între bărbaţi şi femei doar prin consens. Fără el, oricât de mult mi-aş dori eu sau ONG-urile, nu vom putea ajunge la o soluţie. Şi vom discuta până ne înţelegem”, a spus ea în final. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.