Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a avut, miercuri, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean. Ea i-a transmis acestuia că ameninţările din exterior la adresa Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, însă autorităţile de la Chişinău beneficiază de susţinerea deplină a statului român pentru avansarea reformelor privind aderarea la Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gorghiu l-a felicitat pentru numirea în funcţia de premier şi a salutat prezenţa la Bucureşti a delegaţiei Republicii Moldova, subliniind importanţa stabilităţii regionale, având în vedere actualul context de securitate din Europa, conform comunicatului de presă al Senatului.

În acest sens, Alina-Ştefania Gorghiu a menţionat că România a înaintat, la nivelul UE, la cea mai recentă reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE) din 20 februarie, spre reflecţie şi analiză juridică, propunerea de creare a unui regim separat de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept.

Potrivit sursei citate, partea română a menţionat că ameninţările din exterior la adresa Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, însă autorităţile de la Chişinău beneficiază de susţinerea deplină a statului român pentru avansarea reformelor privind aderarea la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Alina-Ştefania Gorghiu a adresat felicitări Preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi clasei politice de la Chişinău, pentru modul în care gestionează crizele succesive cu care se confruntă statul moldovean.

Totodată, preşedinta interimară a Senatului a menţionat că organizarea Summitului Comunităţii Europene, ce urmează să aibă loc la Chişinău, pe data de 1 iunie, va contribui la creşterea vizibilităţii Republicii Moldova pe plan internaţional şi va atrage atenţia asupra provocărilor cu care aceasta se confruntă, mai indică sursa menţionată.

Partea română a asigurat partea moldoveană de întreg sprijinul pe linie parlamentară, autorităţile de la Bucureşti fiind conştiente că noul Cabinet va trebui să întreprindă noi măsuri ferme pentru consolidarea economiei şi a securităţii Republicii Moldova, pentru întărirea democraţiei, a statului de drept şi în vederea transpunerii legislaţiei Uniunii Europene. În context, s-a exprimat oportunitatea dezvoltării dialogului parlamentar prin organizarea de evenimente comune, precum şedinţe reunite ale comisiilor Senatului României şi a celor din Parlamentul Republicii Moldova.

Din delegaţia română au făcut parte şi liderul Grupului Parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Senat, Daniel Fenechiu, preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Cristian Augustin Niculescu–Ţâgârlaş, preşedinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru învăţământ, Monica Anisie, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media, Viorel Badea, şi preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism, Eugen Ţapu Nazare. Au participat, de asemenea, şi consilierul de stat pentru politică externă, securitate şi afaceri strategice al prim-ministrului României, Iulian Chifu, şi ambasadorul României la Chişinău, Cristian Leon Ţurcanu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.