Prefecţii din Bucureşti, Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Vrancea au raportat Ministerului Afacerilor Interne (MAI) că în judeţele lor există un deficit de experţi electorali pentru alegerile locale din 5 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prefectul municipiului Bucureşti, Paul Nicolae Petrovan, a raportat, în videoconferinţa organizată de Ministerul Afacerilor Interne privind pregătirea alegerilor locale, că numărul experţilor electorali fluctuează foarte mult şi că se înscriu, dar mulţi se retrag rapid.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O situaţie similară este şi în judeţul Alba, unde 26 de unităţi administrativ-teritoriale nu au experţi electorali. La Bihor, prefectul a raportat că, în două unităţi administrativ-teritoriale există un astfel de deficit, la Bistriţa-Năsăud sunt opt unităţi administrativ-teritoriale, iar la Vrancea este cel mai mare deficit, conform raportării de la MAI, fiind nevoie de acoperirea necesarului de experţi electorali pentru 33 de unităţi administrativ-teritoriale.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi străinătate sau locţiitori ai acestora. Pot deveni experţi electorali cei care au cetăţenia română, cunosc limba română, scris şi vorbit, au drept de vot, nu fac parte dintr-un partid politic; au absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu, nu sunt urmăriţi penal, trimişi în judecată  sau condamnaţi, după cum se arată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. Admiterea în corpul experţilor electorali se face în baza unui examen prin care sunt testate cunoştinţele în materia legislaţiei electorale.

 Ministerul Afacerilor Interne a primit bugetul pentru alegerile locale din 5 iunie, totalul alocat pentru instituţiile care se ocupă de organizarea scrutinului fiind de 350,6 milioane de lei.

Bugetul total pentru alegerile locale care vor avea loc pe 5 iunie este de 350.663.000 lei şi este alocat prin Ministerul Afacerilor Interne, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. 

"Am efectuat deja virările de credit bugetar conform solicitărilor prefecţilor în limita fondurilor disponibile.  Ministerul Afacerilor Interne asigură confecţionarea ştampilelor cu semnul votat, timbrele autocolante. În total sunt 93.000 de ştampile votat. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat asigură achiziţionarea hârtiei necesare”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, în videoconferinţa organizată cu prefecţii, cu o zi înainte de începerea campaniei electorale.

Alegerile locale din 2016 au trei noutăţi importante, una dintre acestea fiind că preşedintele consiliului judeţean nu va mai fi ales prin vot direct, ci, la fel ca înainte de 2008, acesta va fi desemnat dintre consilierii judeţeni.

Alegătorii vor primi la alegerile din 5 iunie trei buletine de vot, pentru primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni, şi nu patru aşa cum s-a întâmplat la la alegerile locale din 2012. 

O altă noutate este aceea că secţiile de votare vor fi informatizate, primul reprezentant al comisiei de votare cu care alegătorii se vor întâlni va fi operatorul de calculator, care va introduce datele astfel încât să se evite fraudele prin vot multiplu. Alegerile din 2016 aduc o schimbare şi în privinţa desemnării preşedinţilor secţiilor de votare, numele acestora fiind tras la sorţi în mod electronic. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.