PNL Constanţa respinge acuzaţiile conform cărora Primăria şi primarul Vergil Chiţac nu au asigurat urnele necesare, conform specificaţiilor din legea electorală, pentru procesul de vot în toate secţiile din municipiu. Organizaţia prezintă, în acest context, un document al Biroului Electoral Central care precizează că neasigurarea unor parametri tehnici în cazul urnelor de votare nu este de natură a vicia procesul de vot. Precizările PNL Constanţa vin în contextul în care PSD, USR şi AUR au adus acuzaţii de tentativă de fraudă în cazul votului pentru Primăria Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
PNL Constanţa reacţionează public după ce reprezentanţi ai PSD, USR şi AUR au acuzat posibile tentative de fraudă cu privire la votul din municipiu. Reacţia PNL Constanţa vine după reprezentanţi ai mai multor formaţiuni politice au anunţat că au depus plângeri penale pe numele primarului Vergil Chiţac, reclamând că urnele trimise la secţiile de votare sunt „simple cutii de carton” sau că în unele secţii de Votare sunt doar trei în loc De cinci urne de vot. 
PNL Constanţa cataloghează acuzaţiile drept „manipulări” şi prezintă, duminică, un document al Biroului Electoral Central conform căruia neasigurarea unor parametri tehnici în cazul urnelor de votare nu este de natură a vicia procesul de vot.
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
„PNL Constanţa face un apel la responsabilitate publică şi respect pentru principiile de bază ale democraţiei. În urma comunicării Biroului Electoral Central, care invalidează acuzaţiile false de fraudă din partea PSD, USR şi AUR şi a candidaţilor aferenţi la funcţia de primar al municipiului Constanţa, sancţionăm public orice tentativă de a pune sub semnul întrebării corectitudinea procesului de vot în Constanţa.  Biroul Electoral Central a specificat, foarte clar, printr-o comunicare oficială, că specificaţiile şi particularităţile tehnice ale urnelor de vot nu sunt de natură să vicieze rezultatele votului. Respingem ferm acuzaţiile de fraudă  formulate de reprezentanţii principalelor de partide de opoziţie locală şi le plasăm în sfera unei tentative eşuate de manipulare publică a electoratului, doar cu câteva ore înainte de începerea procesului de vot”, transmit, duminică, oficialii PNL Constanţa. 
Liberalii îi acuză pe adversarii lor politici de faptul că „au prelungit abuziv perioada de campanie electorală, utilizând o temă care se dovedeşte a fi falsă, ca platformă pentru mesaje iresponsabile şi belicoase”. 
Ei transmit un mesaj „de încredere în validitatea şi corectitudinea organizării procesului de vot” subliniind că îşi rezervă dreptul ca, după încheierea procesului de vot, să sesizeze „autorităţile competente cu privire la acţiunile de dezinformare publică şi manipulare, indiferent de cine sunt emitenţii sau strategii acestor acţiuni”. 
Conform documentului emis de Biroul Electoral Central, fiecare secţie de votare trebuie să asigure cinci urne de vot fixe ŞI o urnă de vot specială, iar urna de vot „este un recipient mobil prevăzut cu o fantă pentru introducerea buletinelor de vot şi este alcătuită dintr-un singur corp care se închide în partea superioară cu un capac sau demontabilă, al cărei schelet se obţine din îmbinarea unor elemente independente, ori chiar pliabilă, ale cărei construcţie şi materiale permit plierea”. 
BEC precizează că, dacă urnele sunt transparente, vor fi acoperite, prin lipirea pe laturile exterioare, fără obturarea fantelor, a unor autocolante sau folii care să asigure secretul votului. 
PSD Constanţa a acuzat că primarul Constanţei, Vergil Chiţac, „continuă să încalce legea, cu numai câteva ore înainte de scrutinul din 9 iunie, urmărind, cu intenţie directă, calificată prin scop, deturnarea rolului şi scopului procesului electoral democratic, în detrimentul direct al constănţenilor”, social-democraţii reclamând că urnele trimise în secţiile de votare din municipiu „sunt simple cutii de carton” şi anunţând că au depus plângere penală.
Şi USR Constanţa a depus, sâmbătă la Parchetul de pe lângă judecătoria Constanţa, o plângere penală pe numele primarului Vergil Chiţac, precum şi pe numele directorului executiv al Direcţiei Logistice din Primăria Constanţa, Alin Vintilă, reclamând că în unele secţii de votare, cu câteva ore înainte de începerea votului, erau doar 3 urne de vot, în loc de 5, cum stabileşte legea, USR precizând că „acolo unde au mai fost aduse 2 urne, sunt nişte cutii de carton, parcă ar fi ambalaje de frigidere”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.