Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la a patra reuniune a Comunităţii Politice Europene, în dezbateri fiind evocată situaţia regională extrem de complicată, generată de conduita nejustificată şi deosebit de agresivă a Rusiei, şi provocările majore la care sunt supuse state din zonă, arată Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la cea de-a patra reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (Palatul Blenheim, Oxfordshire). La eveniment au luat parte lideri din peste 40 de state europene, reprezentanţii instituţiilor europene, respectiv preşedintele Consiliului European şi Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, precum şi reprezentanţi ai NATO, OSCE şi ai Consiliului Europei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea a oferit oportunitatea unui nou schimb de opinii, la nivel de lideri europeni, în cadrul platformei de coordonare politică între statele europene care respectă un set comun de valori, instituite prin Comunitatea Politică Europeană, în scopul consolidării securităţii, a stabilităţii şi a prosperităţii pe continent, mai ales în actualul context geopolitic marcat de agresiunea continuă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Agenda a inclus o sesiune plenară consacrată securităţii europene, cu accent pe situaţia din Ucraina şi acţiunea europeană în sprijinul Ucrainei, şi trei sesiuni pe grupuri de lucru, în format restrâns, pe următoarele teme: ”Energie şi Conectivitate”, ”Apărare şi asigurarea democraţiei” şi ”Migraţie”.

”Discuţiile din cadrul sesiunii plenare au evidenţiat importanţa acţiunii unitare în plan european, ca o comunitate de reguli şi valori, ca răspuns la provocările actuale, precum şi susţinerea pentru eforturile Ucrainei în apărarea drepturilor democratice şi a libertăţii, pentru o pace justă pentru Ucraina în interesul acesteia şi al întregii Europe. Totodată, în dezbateri a fost evocată situaţia regională extrem de complicată, generată de conduita nejustificată şi deosebit de agresivă a Rusiei, şi provocările majore la care sunt supuse state din zonă, precum Republica Moldova, care se află sub presiunea Rusiei. În context, a fost subliniată necesitatea continuării acordării sprijinului necesar acestor state, inclusiv prin măsuri de consolidare a rezilienţei democratice şi societale”, arată sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, de asemenea, la discuţiile în format restrâns în cadrul grupului de lucru pe tema ”Energie şi Conectivitate”, în continuarea discuţiilor pe aceeaşi temă co-prezidate de România şi Norvegia la reuniunea de la Granada. În intervenţia sa, preşedintele României a arătat că demersurile de întărire a cooperării în domeniul energiei şi al conectivităţii reprezintă obiective esenţiale pentru consolidarea rezilienţei naţionale şi europene, într-un context marcat de provocarea gestionării schimbărilor climatice, dar şi de evoluţii precum cele din Ucraina, care au reconfirmat nevoia de acţiune pentru a limita dependenţele strategice. În context, Iohannis a evidenţiat eforturile României în susţinerea acestor domenii, precum şi rolul ţării noastre la nivel regional, inclusiv printr-o implicare mai activă în proiectele la Marea Neagră.

De asemenea, preşedintele României a subliniat importanţa consolidării conexiunilor energetice la nivel naţional şi regional şi al dezvoltării infrastructurii energetice, care pot avea o contribuţie majoră la consolidarea independenţei energetice la nivel european.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la obiectivul de dezvoltare a interconexiunilor dintre sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi sistemele similare din state precum  Bulgaria, Ungaria şi Austria şi a pledat, totodată, pentru necesitatea unei susţineri active a conectivităţii în relaţia cu Ucraina şi Republica Moldova, atât pentru consolidarea rezilienţei acestora, cât şi în scopul facilitării integrării lor în contextul lansării recente a negocierilor de aderare la UE cu cele două state.

El a reiterat susţinerea de către ţara noastră pentru îndeplinirea obiectivelor vizate de tranziţia spre neutralitatea climatică, context în care a evidenţiat şi necesitatea promovării conjugate de soluţii inovative şi sustenabile pentru asigurarea aprovizionării cu energie şi pentru consolidarea securităţii energetice europene.

În marja reuniunii a avut loc o întâlnire a liderilor din România, Marea Britanie, Polonia, Franţa şi Germania cu preşedintele Maia Sandu. Liderii au felicitat Republica Moldova pentru reformele realizate în perioada recentă şi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru angajamentul ferm pe calea integrării europene şi pentru rezilienţa demonstrată în contextul presiunilor externe exercitate ca urmare a războiului rus de agresiune din Ucraina. Totodată, aceştia şi-au reafirmat hotărârea în a continua să sprijine Republica Moldova în obiectivele sale privitoare la pace, prosperitate şi democraţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.