Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, în plenul comun al Parlamentului, că acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici iar sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum, el subliniind că funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei şi raiul oricărui angajat din România îl reprezintă ”multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu”. Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că guvernul pe care îşi propun să îl învestească astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim. El a arătat că au înţeles mesajul pe care românii l-au dat în alegeri iar acest Guvern mai are câteva misiuni importante şi anume să menţină parcursul pro-european şi euroatlantic al României şi restabilirea încrederii cetăţenilor în stat şi în clasa politică. Şedinţa plenului comun al Parlamentului pentru a da votul de învestitură Cabinetului Marcel Ciolacu a început, luni, preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Şerban Ciprian Constantin, prezidând lucrările.
Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat în deschiderea plenului reunit că şi-au înregistrat prezenţa în sală 302 din 455 de parlamentari.
Preşedintele AUR, George Simion, a intervenit de la tribună, arătând că ”suntem într-o situaţie dificilă pentru tânăra noastră democraţie”.
”Fac un apel (...) să păstrăm echilibrul complicat între putere şi opoziţie (...) Ce s-a întâmplat astăzi în comisiile parlamentare a fost o bătaie de joc”, a declarat George Simion, lidrul AUR, adăugând că niciodată nu s-au făcut audierile miniştrilor în patru ore”, a spus Simion.
Potrivit Articolului 103 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.