Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Cotroceni, după discuţiile cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, că, la iniţiativa sa, România a constituit un grup de experţi pentru a acorda asistenţă Chişinăului pentru consolidarea instituţiilor şi a anunţat că România va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Maia Sandu a declarat că are încredere că România va rămâne alături, în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova, şi în parcursul european al ţării. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, la Palatul Victoria, după discuţiile cu Maia Sandu, organizarea unei şedinţe comune a guvernelor României şi Republicii Moldova. Premierul Maia Sandu a vorbit despre „interesul vital” pentru finalizarea şi darea în exploatare integrală a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, precum şi despre necesitatea interconectării liniilor electrice de înaltă tensiune, precum şi a construcţiei Autostrăzii Unirii şi a podului peste Prut în regiunea oraşului Ungheni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Viorica Dăncilă: România va rămâne cel mai sincer susţinător al eforturilor R.Moldova în parcursul european

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Reiterez deplina responsabilitate a Guvernului României şi a mea personal pentru o excelentă colaborare cu dna prim-ministru Maia Sandu şi cu noua echipă guvernamentală de la Chişinău, în spiritul Parteneriatului strategic bilateral, pentru integrarea europeană a R. Moldova”, a declarat Dăncilă.
 
Ea a spus că a fost un dialog de substanţă asupra priorităţilor relaţiei bilaterale. „Avem o bază solidă pe care o vom construi mai ales că avem proiecte bilaterale pe toate dimensiunile vieţii economice şi sociale”, a adăugat Dăncilă.
 
„Am evidenţiat importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie, care stă la baza relaţiei speciale cu republica Moldova. Am transmis astăzi un mesaj ferm de încurajare a R. Moldova în direcţia continuării obiectivelor europene şi implementării reformelor asumate în contextul acordului de asociere cu UE. (...) Am subliniat că România va rămâne cel mai sincer susţinător al eforturilor R.Moldova în parcursul european. (...) Dorim să contribuim la implicarea mai fermă a UE în sprijinul parcursului european al R.Moldova, astfel încât acesta să devină ireversibil”, a subliniat premierul român.
 
Viorica Dăncilă a precizat că România este gata să susţină deblocarea asistenţei financiare acordate de UE Republicii Moldova şi să furnizeze expertiză la nivel bilateral, pe mai multe planuri, în special afacerile europene, având în vedere experienţa acumulată de România.
 
„A reieşit cu clartitate interesul comun pentru avansarea proiectelor bilaterale, cu accent special pe proiectele de interconectare energetică. (...) Cele două guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental, urmând să analizăm care dintre proiectele în curs de derulare necesită o atenţie imediată. De asemenea, dacă va fi cazul, putem avea în vedere derularea de proiecte noi, care să susţină avansul european al R. Moldova. Rezultatul discuţiilor în cadrul grupului de lucru vor fi valorificate în contextul unei viitoare şedinţe comune a guvernelor României şi Republicii Moldova”, a mai declarat Dăncilă.
 
Premierul a subliniat şi relevanţa majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cu neafectarea vectorului său proeuropean.
 
„Am reiterat dorinţa noastră de a aprofunda colaborarea instituţională. Am abordat oportunitatea menţinerii formatului şedinţelor comune de Guvern, care s-a dovedit a fi un instrument util pentru coordonarea proiectelor bilaterale. Un alt element de importantă strategică este implementarea proiectelor din domeniul energetic, cu accent pe finalizarea şi darea în exploatare integrală a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Am reiterat interesul vital pentru finalizarea lucrărilor pe întregul şantier pe parcursul anului 2020. Am discutat de asemenea despre interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune, precum şi construcţiei Autostrăzii Unirii şi a podului peste Prut în regiunea oraşului Ungheni”, a declarat şi premierul Maia Sandu.
 
Ea a vorbit şi despre necesitatea creşterii volumului schimburilor comerciale.

„Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită oficială a dnei prim-ministru, a conducerii Guvernului Republicii Moldova de la preluarea mandatului are loc în România. România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova pentru transformarea democratică a ţării şi pentru atingerea nivelului de securitate şi prosperitate pe care îl doresc cetăţenii săi şi pentru parcursul european. Este simbolic pentru că România a susţinut prin acţiunea sa transferul paşnic de putere, care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
 
El i-a urat Maiei Sandu mult succes în acest mandat deloc uşor.
 
Preşedintele a dat asigurări în privinţa sprijinului României şi al său personal pentru eforturile Guvernului de la Chişinău pentru parcursul european al Republicii Moldova.
 
„Am evidenţiat susţinerea clară a României pe aceste coordonate. I-am infoormat despre disponibilitatea României de a acorda, pe baza solicitărilor concrete ale Guvernului de la Chişinău, asistenţă dedicată consolidării instituţiilor. La iniţiativa mea, Administraţia prezidenţială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante, care împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de astfel de asistenţă, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete. Partea română deja a constituit acest grup. Dna premier Sandu a răspuns pozitiv. Voi urmări personal derularea acestor iniţiative”, a precizat şeful statului.
 
Preşedintele Iohannis a precizat că un subiect al discuţiilor a vizat continuarea derulării proiectelor bilaterale, mai ales a celor de interconectare energetică.
 
„România va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, necesară investiţiilor în reforme, dar şi trimiterea de experţi şi reluarea activităţii comisiei bilaterale”, a anunţat preşedintele.
 
Klaus Iohannis a precizat că a reiterat importanţa majoră reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cu neafectarea vectorului proeuropean.
 
„Aceasta este prima mea vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului şi reflectă convingător importanţa şi interesul pe care noul Guvern al Republicii Moldova le acordă relaţiilor speciale şi privilegiate cu România, dezvoltate în cadrul Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci şi un fundament istoric, cultural şi valoric comun. Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetăţenii noştri. Aceştia au distrus economia ţării, au transformat instituţiile statului în afaceri personale şi au izolat Republica Moldova pe plan internaţional. Avem încredere că România va rămâne alături, în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova, şi în parcursul nostru european”, a declarat Maia Sandu, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Iohannis.
 
Ea a precizat că discuţiile cu preşedintele au fost sincere şi foarte concrete, iar problemele abordare, dar mai ales modalitatea de rezolvare a acestora, au reflectat interesul şi preocuparea reciprocă pentru stabilitatea Republicii Moldova şi continuarea cursului ei spre modernizare.
 
„Am făcut un schimb de opinii privind situaţia social-economică în Republica Moldova şi acţiunile pe care le întreprinde Guvernul de Chişinău în perioada imediat următoare pentru a răspunde în mod eficient aşteptărilor cetăţenilor noştri, dar şi partenerilor noştri externi, în special în ceea ce priveşte funcţionalitatea statului de drept, reforma justiţiei, combaterea corupţiei, investigarea fraudelor, în special al fraudei bancare, consolidarea interacţiunii cu societatea civilă, asigurarea independenţei presei şi altele. Am solicitat sprijin şi asistenţă din partea României, prin consilierea la nivel înalt. Guvernul îşi doreşte să dezvolte proiecte comune cu România şi îşi manifestă deschiderea pentru iniţiative investiţionale româneşti”, a precizat premierul Republicii Moldova.
 
Ea a spus că agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare a relaţiilor dintre ţara noastră şi România, iar Parteneriatul Strategic pentru Integrare Europeană va căpăta un rol determinat în activitatea Guvernului pro-european de la Chişinău.
 
„Cu acest prilej, am reiterat aprecierea şi gratitudinea noastră pentru asistenţa oferită în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, proiectele susţinute financiar de România şi sprijinul acordat pe dimensiunea dialogului politic cu Uniunea Europeană. Am exprimat încrederea că acest ajutor va fi oferit şi în continuare, pentru a apropia şi mai mult Republica Moldova şi cetăţenii ei de valorile europene şi depăşirea dificultăţilor şi provocărilor cu care ne confruntăm. Am reiterat interesul pentru o serie de acţiuni şi iniţiative comune - continuarea programelor de reabilitare a şcolilor şi a grădiniţelor, proiectelor în domeniul protecţiei mediului, aprovizionare cu apă şi sisteme de canalizare a populaţiei în zonele rurale, interconectare energetică, proiecte în domeniul transportului. Am subliniat că realizarea plenară a acestor proiecte ar consolida şi mai mult încrederea cetăţenilor în viabilitatea Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova şi România”, a mai declarat Maia Sandu.
 
Întrebată ce garanţii are că alianţa cu pro-ruşii susţinuţi de Igor Dodon va funcţiona în continuare. Maia Sandu a răspuns: „Este adevărat că parteneriatul politic pe care l-am semnat, noi cei din blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor este unul mai puţin obişnuit, dar a fost singura soluţie pentru a scăpa de un regim corupt, un regim antidemocratic, care a anulat alegeri atunci când rezultatele nu au fost pe placul regimului care a sărăcit o ţară, care a terorizat oamenii care nu se subordonau regimului şi atunci când am semnat acest parteneriat politic, am pus la baza lui acţiuni concrete, decizii, politici, care să elibereze statul din captivitate. Acest lucru se întâmplă acum, dacă urmăriţi presa de la Chişinău. Suntem în proces de curăţare a instituţiilor statului şi, foarte important, suntem la etapa în care să aducem în fruntea instituţiilor din domeniul organelor de drept şi  nu doar, oameni independenţi, oameni buni profesionişti, care să aibă curaj şi libertate să implementeze reformele de care are nevoie Republica Moldova. Suntem în proces de recuperare a statului, pentru că în trecut statul a fost subordonat unor interese de grup şi folosit pentru a extrage rente economice. Avem acest acord, inclusiv avem votul celor din Partidul Socialiştilor pentru programul de guvernare, iar în programul de guvernare se spune foarte clar că Acordul de Asociere stă la baza activităţii acestui Guvern. Evident, timpul va arăta cât de durabil este acest parteneriat, dar pentru moment, ambele părţi îşi respectă obligaţiunile”.
 
Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită marţi dimineaţa, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Maia Sandu a venit împreună cu vicepremierul moldovean, Andrei Năstase.
 
După primirea de la Cotroceni, premierul moldovean se va întâlni cu omologul său român, Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, unde sunt programate, de asemenea, declaraţii comune de presă.
 
Este prima vizită externă a prim-ministrul Maia Sandu.

La ora 12.00, preşedintele Iohannis se va afla din nou la Bruxelles, pentru summitul UE.

Negocieri cu privire la împărţirea funcţiilor-cheie în UE între liderii europeni, reuniţi de duminică într-un summit la Bruxelles, au fost suspendate până marţi la ora locală 11.00 (12.00, ora României), ilustrând dificultăţile în găsirea unui compromis. După o noapte albă, în urma căreia nu s-a anunţat vreun rezultat concret, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a anunţat luni că summitul a fost suspendat până marţi, la ora locală 11.00 (12.00, ora României).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.