Premierul Viorica Dăncilă a acuzat, într-un interviu acordat Politico, guvernele Uniunii Europene (UE) de standarde duble pentru că au criticat România din cauza corupţiei şi a intervenţiei jandarmilor la protestele antiguvernamentale din 10 august 2018.
Dăncilă a precizat că problema corupţiei este prezentă şi în Europa de Vest şi a arătat că nu a existat o indignare a liderilor UE atunci când au existat ciocniri între forţele de ordine franceze şi „vestele galbene“.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„România nu are voie să facă ce fac alte state”, a declarat Dăncilă.
„Am văzut ce s-a întâmplat cu «vestele galbene» în Franţa”, a afirmat ea, făcând referire la protestele de stradă faţă de politicile preşedintelui francez Emmanuel Macron care au dus la violenţe. „Nimeni nu a avut nicio reacţie. Este un standard dublu. Nu am văzut pe nimeni să vină în Parlamentul European şi să spună «Ne dorim o rezoluţie privind Franţa»”.
Dăncilă a criticat şi comparaţiile între guvernul României şi cele din Ungaria şi Polonia, ţări vizate de proceduri de infringement din partea Uniunii Europene pentru că încalcă valorile fundamentale ale blocului european. Aceste comparaţii au fost făcute de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European.
„Dacă el consideră că îşi poate face campanie în detrimentul României şi să acuze un stat ca România, nu cred că aceasta este o cale constructivă de a lucra”, a precizat premierul.
De asemenea, ea consideră nedrept faptul că doar România şi Bulgaria sunt vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind justiţia al Comisiei Europene.
„Acest mecanism, se spune, ar ajuta România şi Bulgaria. Vorbeşte despre corupţie. Dar am văzut acte mari de corupţie în Olanda, în Franţa, Germania. Nimeni nu a cerut introducerea unui astfel de mecanism acolo”, a precizat Dăncilă.
În cel mai recent raport din noiembrie, Uniunea Europeană a criticat România dur, acuzând Bucureştiul că a regresat în lupta anticorupţie. Comisia Europeană a cerut României să modifice legile privind reforma justiţiei şi a codului penal.
Întrebată fiind dacă va respecta recomandările Comisiei, Dăncilă a precizat că unele dintre ele încalcă Constituţia, însă guvernul este deschis către altele.
Ea s-a descris ca fiind „pro-europeană convinsă” şi a afirmat că va discuta cu liderii europeni în următoarele zile pentru a-i asigura privind starea democraţiei şi a statului de drept în România. Dăncilă se va întâlni cu preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, joi.
„Pentru a rezolva anumite probleme, nu cred că trebuie să pui pe cineva la colţ sau să îl arăţi cu degetul – ceilalţi trebuie să vină să te susţină pentru a rezolva aceste probleme”, a afirmat ea.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.