Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Convorbirea vine după ce Rusia a atacat porturi ucrainene la Dunăre aflate în imediata vecinătate a României.
UPDATE - Ministrul român de externe a confirmat, într-o postare pe Twitter convorbirea cu omologul american. „Am avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat Blinken cu privire la consolidarea în continuare a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, contribuind în acelaşi timp la securitatea şi rezilienţa regiunii Mării Negre şi la sprijinirea capacităţii de export de cereale ucrainene. Am convenit să menţinem o strânsă coordonare şi sprijin pentru Ucraina şi Moldova”, a scris ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu.
I had a call with @SecBlinken on further strengthening Strategic Partnership, while contributing to the security & resilience of the Black Sea region&supporting grain export capacity. Agreed to maintain close coordination&support for &.
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) July 24, 2023
ŞTIREA INIŢIALĂ:
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Secretarul Blinken şi ministrul de externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat de presă.
Discuţia şefului diplomaţiei americane cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, aflată în funcţie de luna trecută, intervine în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi.
Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămnă, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 referitor la exportul cerealelor ucrainene şi mediat de ONU şi Turcia.
Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat luni cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, arătând că această escaladare prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, luni, că, din evaluări, ”nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.
RUSIA A ATACAT PENTRU PRIMA OARĂ RUTA UCRAINEANĂ DE EXPORT DE CEREALE PE DUNĂRE
Rusia a distrus luni depozite ucrainene de cereale pe fluviul Dunărea într-un atac cu drone, vizând o rută de export vitală pentru Kiev, în cadrul unei campanii aeriene în expansiune pe care Moscova a început-o săptămâna trecută după ce a renunţat la acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.
Atacurile de săptămâna trecută au lovit în principal porturile maritime din Odesa, dar atacurile de luni, efectuate înainte de răsărit, au lovit infrastructura de-a lungul Dunării, o rută de export a cărei importanţă a crescut de la revocarea acordului care permitea transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
„Teroriştii ruşi au atacat din nou regiunea Odesa în cursul nopţii. Infrastructura portuară de pe fluviul Dunărea este ţinta de această dată", a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Site-ul de ştiri Reni-Odesa a citat un oficial local care a declarat că trei silozuri de cereale au fost distruse în oraşul port dunărean Reni în timpul atacului cu drone. Reni este un important nod de transport peste Dunăre şi se află de partea cealaltă a fluviului faţă de oraşul Galaţi.
#Russia attack on #Reni early morning with Shahed drones. At 200 meters from Romania territory.
— AGRIColumn (@Agricolumn_EU) July 24, 2023
Get your right information straight from the source.https://t.co/h3n699W7Q5 pic.twitter.com/SrK936QtMW
Footage of the moment of impact on the Reni port on the border with Romania
— Spriter Team (@SpriterTeam) July 24, 2023
Georgian sailors filmed the arrival of the UAV, as well as the results of the attack in the morning. pic.twitter.com/JDat0cayFt
Unele posturi de ştiri ucrainene au raportat explozii în cursul nopţii şi în zona Izmail, un alt port dunărean din regiunea Odesa, dar nu există confirmarea unor pagube.
Datele de urmărire a navelor au arătat că aproape 30 de nave au ancorat în apropiere de Izmail. Nu era clar ce le-a determinat să se oprească.
URMĂRI PE BURSE
Contractele futures la nivel mondial pentru grâu şi porumb au crescut puternic, de teamă că atacurile ruseşti şi alte bombardamente, inclusiv un atac cu drone asupra Moscovei, în cursul nopţii, ar putea ameninţa exporturile de cereale şi transportul maritim, relatează Reuters.
La câteva ore după atacul de luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să revină în acordul privind cerealele, avertizând asupra unui impact devastator asupra „ţărilor vulnerabile care se luptă să-şi hrănească populaţia”.
De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a fost nevoită să sporească exporturile de cereale pe cale terestră, prin ţările UE, ajungând la un volum de 1 milion de tone pe lună, dar volume mari sunt exportate şi din porturile româneşti şi de-a lungul Dunării.
„Rusia nu a atacat în ultimele luni infrastructura de cereale a Ucrainei pe uscat şi pe căile navigabile interioare”, a declarat un trader european. „Orice întrerupere a acestui trafic ar putea afecta rapid aprovizionarea internaţională cu cereale”, spune acesta.
Un trader francez a numit-o „o evoluţie majoră şi o lovitură majoră” pentru exporturile ucrainene, adăugând: „Fără coridorul Mării Negre şi acum cu atacuri asupra rutelor alternative, va fi greu să scoţi cerealele ucrainene din ţară”, a subliniat traderul.
TERORISM ALIMENTAR
Oficialii ucraineni au oferit puţine detalii. Poliţia a declarat că silozurile de cereale au fost lovite împreună cu depozitele pentru alte mărfuri, provocând un incendiu care, potrivit lui Kiper, a rănit şapte persoane, dintre care una în stare critică. În fotografiile cu pagubele, publicate de poliţie, pot fi văzute containere cu logo-ul grupului Maersk, precizează Reuters.
#Russian invaders attacked one of the #Danube ports with drones. No casualties have been reported. pic.twitter.com/75emceI1Bu
— NEXTA (@nexta_tv) July 24, 2023
„Rusia încearcă să ne blocheze complet exportul de cereale şi să facă lumea să moară de foame”, a declarat Kiper.
Ministrul de externe Dmitro Kuleba a acuzat Rusia că încearcă să obţină concesii „ţinând ostatici 400 de milioane de oameni" şi a cerut "un răspuns global unit la terorismul alimentar”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...