O infrastructură portuară ucraineană din regiunea Odesa (sud) a fost vizată într-un atac rus cu dronă care a distrus un hangar cu grâne, pe Dunăre, anunţă luni Comandamentul Operaţional ucrainean din sudul Ucrainei, fără a preciza despre ce port este vorba, relatează AFP şi CNN. Imagini distribuite pe Facebook indică faptul că atacul ar fi vizat Portul Reni, situat în apropiere de Galaţi. Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat luni cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre a Ucrainei, foarte aproape de România, arătând că această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, luni, în contextul recentelor atacuri executate de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva unor ţinte civile şi a unor elemente de infrastructură critică din Ucraina situate în apropierea graniţelor României, că, din evaluări, ”nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.
”În această noapte (de duminică spre luni), un atac de aproape patru ore, cu drone (de tip) Shahed-136, a vozat o infrastructură portuară”, anunţă într-o postare pe Facebook armata ucraineană.
”Un hangar de grâne a fost distrus, iar rezervoare de depozitare ale altor încărcături au fost avariate”, precizează armata.
”Trei drone au fost distruse de către Forţele Aeriene de apărare”, anunţă Comandamentul Operaţional.
”Inamicul continuă să terorizeze Odesa”, acuză el.
”Potrivit primelor informaţii, aproximativ patru muncitori din port au fost răniţi, dar informaţiile trebuie clarificate”, adaugă comandamentul.
Pe Dunăre există trei porturi ucrainene - Izmail, Reni şi Ust-Dunaiskii - însă comandamentul nu precizează care dintre ele au fost vizate în atac, relatează CNN.
Окупанти атакували український порт Рені, що знаходиться на правому узбережжі Дунаю, у 200 метрах від території Румунії. Румуни зняли відео вибуху зі своєї території
— КРИМський бандерівець (@CrimeaUA1) July 24, 2023
Russia attack on Reni early morning with Shahed drones. At 200 meters from Romania territory @Agricolumn_EU pic.twitter.com/T7XlqHVhH2
În afară de cele trei drone distruse de către forţe ucrainene anunţate de către comandament, alte drone ”au trecut”, anunţă un purtător de cuvânt al Administraţiei Militare din Odesa, Serghii Braciuk.
Şase persoane au fost rănite în atac, anunţă într-o postare pe Telegram comandantul Administraţiei Militare regionale Olg Kiper.
Trei dintre răniţi au fost spitalizaţi cu răni uşoare cauzate de şrapnel şi contuzii, precizează el.
Armata precizează că un hangar cu grâne a fost distrus şi că rezervoare de depozitare a altor tipuri de încărcătură au fost avariate în acest atac.
Un incendiu a izbucnit la una dintre instalaţiile de producţie, dar a fost stins rapid, precizează armata.
Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămnă, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene, mediat de ONU şi Turcia.
Potrivit unor surse ruse, explozii au avut loc luni în apropiere de Reni şi Izmail - localităţi ucrainene situate la frontiera dintre Ucraina şi România.
Potrivit unor informaţii ucrainene, acest atac nu a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune, ca la Odesa şi Ciornomorsk, începând de la 18 iulie, ci cu drone de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136.
Reni se află pe malul Lacului Cahul, pe malul Dunării, la vest de Izmail.
Potrivit Marinetraffic, traficul fluvial de grâne s-a oprit după atac.
Potrivit unor bloggeri ruşi, aceste atacuri nu vizează să perturbe doar circulaţia grânelor, ci şi alimentarea cu petrolul depozitat în regiune a rafinăriilor ucrainene.
Dunărea este ultima cale de export a grânelor din Ucraina de la 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul.
După ce s-a retras din acord, Rusia bombardează intensiv porturile Odesa şi Ciornomorsk, atât cu rachete, cât şi cu drone.
Regiunea Dunării a fost cruţată - probabil din cauza României, un stat membru NATO, iar acest atac de luni pare să fie mai puţin puternic decât atacurile ruse mai de la nord.
Atacul de luni are loc în contextul unei intensificări a bombardamentelor ruse în regiunjea Odesa şi a intensificării unor atacuri ucrainene vizând Crijmeea.
Atât Rusia, cât şi Ucraina, au ameninţat să atace vase comerciale care se apropie de porturile inamicului la marea neagră.
Dunărea este singura parte din regiune în care traficul fluvial nu a fost afectat de această blocadă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...