Premierul Mihai Tudose a afirmat, vineri, la Chişinău, că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova nu afectează procesul democratic, primul-ministru apreciind că declaraţiile critice la adresa modificărilor survenind după ”o distorsionare a realităţii de neprieteni”.
”Schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe ţări în lume care au acest sistem, deci nu este nimic ieşit din comun. Ce este ieşit din comun - şi vă spun sincer că şi România a căzut în aşa ceva - este distorsionarea realităţii de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere în instituţiile democratice din Moldova”, a apreciat Mihai Tudose răspunzând unei întrebări legate de modul cum vede decizia Parlamentului din Moldova.
Tudose a menţionat că şi România a avut schimbări ale sistemului electoral, fără ca acest lucru să afecteze democraţia în România.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Poporul din Moldova, prin reprezentanţii în Parlament, decide ce sistem de vot este mai potrivit în acest moment. Indiferent cum sunt aleşi, indiferent de ce tip de guvern susţin, ce este important este continuuitatea în proiect. Cît timp este un proces democratic care alege un Parlament funcţional care generează un guvern stabil, iar Moldova este în continuare pe un parcurs european, lucrurile sunt în regulă”, a conchis Mihai Tudose.
La rândul său, Pavel Filip a afirmat că declaraţiile critice făcute de la Bruxelles reprezintă ”exportarea” unei dispute politice interne din Moldova. ”Aceste declaraţii au fost făcute de către o familie politică, nu de către oficialii de la Bruxelles. Cu părere de rău, s-a reuşit exportarea polemicii politice de la Chişinău pe platforma Uniunii Europene. Subscriu celor spuse de către primul-ministru Mihai Tudose: nu contează care sistem electoral este, este foarte important ca acesta să nu încalce normele democratice şi să nu permită abuzuri în alegeri sau în campania electorală, iar de acest lucru eu vă asigur cu certitudine că va fi respectat în Republica Moldova”, a spus Filip.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi, pe Facebook, că a promulgat legea privind trecerea de la sistemul de vot uninominal la cel mixt.
“Felicit toţi cetăţenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunţate. Moldova are viitor!”, a scris el.
Sute de oameni, mii potrivit organizatorilor, au protestat joi, timp de peste patru ore, în faţa Parlamentului de la Chişinău, faţă de sistemul mixt de vot, relatează Unimedia. Manifestaţia a fost marcată de o serie de îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine.
Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republica Moldova a fost votat joi în lectura a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot.
În favoarea proiectului s-au pronunţat 74 de deputaţi. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar 4 minute pentru aceasta. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde a avut loc şedinţa Parlamentului.
ŞI Rom şi-am modificat sistmeul de alegeri cu acel vot uninominal (...) Ce am făcut nu ieşit din zona democratică. Toată lumea învaţă din propriile greşelij în loc să înveţe din ale altora, Guvernul de la Chişinău va trebui să fie mai atent să explice cum se întâmplă aceste lucruri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.