Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a fost surprinsă de declaraţiile prim-viceoreşedintelui CE Frans Timmermans, spunând că au prrodus neclarităţi şi că nu le-a înţeles rostul, urmând să aibă o discuţie cu acesta. Dăncilă şi-a exprimat speranţa că în discuţiile din Colegiul comisarilor refertioare la România, de această dată comisarul român a susţinut România. Ea a răspuns şi criiticilor formulate de 12 ambasade, afirmând că a încercat să discute cu ambasadorii respectivi, dar nu s-a putut şi le-a solicitat acestora să arate respect pentru România. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari. Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, spune că a aflat „cu îngrijorare” situaţia Laurei Codruţa Kovesi, aflată sub control judiciar şi cere autorităţilor romăne să respecte „principiul cooperării sincere între state membre şi instituţii” şi să nu pună acesteia „obstacole” în ceea ce priveşte participarea la procedura de selecţie a procurorului-şef european. Ambasadele a 12 state se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat miercuri că nici factorul politic şi nici alţi factori nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu pot face solicitări nici în legătură cu modul de soluţionare a respectivei anchete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă se declară surprinsă de declaraţiile lui Timmermans / Răspuns pentru ambasade: Să arate respect pentru România/ În opinia sa, această situaţie "neplăcută" a fost creată de declaraţiile repetate al preşedintelui Iohannis pe tema justiţiei
CITEȘTE ȘI Preşedintele PE: Cer autorităţilor române să respecte principiul cooperării sincere între state membre şi instituţii şi să nu pună obstacole la participarea lui Kovesi la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror - şef european
CITEȘTE ȘI Ambasadele a 12 state, profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar, afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei şi cer să nu se adopte modificări care ar slăbi statul de drept
CITEȘTE ȘI Tudorel Toader îi răspunde lui Timmermans: Nici factorul politic şi nici alţi factori nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale. Recomandările MCV consacră faptul că nu e permisă nicio ingerinţă în justiţie. E valabil şi pentru emitenţi

„Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres”, a afirmat Timmermans.

”Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie”, a continuat înaltul oficial european.

Timmermans a precizat că a avut mai multe discuţii cu premierul Dăncilă în ultimele două luni, au fost discuţii la nivel de experţi.
 
„Am cerut rezultate cât mai urgent. Le-am arătat foarte clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Avem nevoie de măsuri urgente. Am discutat despre proiectele de OUG, despre transpunerea directivelor europene şi secţia specială pentru magistraţi. Din păcate, nu am putut să tragem concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci comisia va trebui să facă ceva concret, cu mijloacele pe care le are la îndemână”, a mai declarat prim-vicepreşedintele CE.
 
Timmermans a spus că, dacă este bine informat, „s-ar putea ca foarte, foarte curând să se ia hotărâri, decizii” care să ducă la ce spunea înainte privind regresul.
 
„Atunci Comisia ar urma să reacţioneze imediat, în termeni de zile. Nu e timp de pierdut, dacă există motiv să reacţionăm imediat, o s-o facem în termen de câteva zile”, a averizat el.

”Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Am avut întâlniri foarte intense, zile întregi. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va reacţiona imediat”, a mai declarat Timmermans.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.