Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, că au fost luate ”măsuri suplimentare de securitate în zona de graniţă, prin întărirea monitorizării şi securizării spaţiului aerian”. ”Pentru noi este primordială siguranţa cetăţenilor noştri, mai ales a celor din comunităţile din proximitatea atacurilor brutale ale Federaţiei Ruse asupra porturilor civile ucrainene”, a arătat el. La rândul său, Kavalec a transmis dorinţa Statelor Unite de a continua să furnizeze asistenţă României pentru protejarea mai eficientă a teritoriului naţional, inclusiv prin dislocarea, în curând, în România, a unor aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliţie aeriană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, vineri, că Angel Tîlvăr a avut, joi, o întrevedere cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, arătând că agenda întâlnirii a inclus subiecte referitoare la situaţia de securitate din regiune, precum şi aspecte privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării, în cadrul parteneriatului strategic româno-american.

Cei doi oficiali au discutat despre situaţia generată în urma recentelor atacuri ale Federaţiei Ruse asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea graniţelor României.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul Apărării a apreciat puternica solidaritate exprimată de aliaţi, după informarea privitoare la situaţia de securitate făcută de România în cadrul sesiunii Consiliului Nord-Atlantic.

”Am luat măsuri suplimentare de securitate în zona de graniţă, prin întărirea monitorizării şi securizării spaţiului aerian. Aşa după cum a spus şi secretarul general NATO, Alianţa a crescut semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre. Pentru noi este primordială siguranţa cetăţenilor noştri, mai ales a celor din comunităţile din proximitatea atacurilor brutale ale Federaţiei Ruse asupra porturilor civile ucrainene”, a declarat Angel Tîlvăr.

De asemenea, a fost reiterată poziţia României în ceea ce priveşte condamnarea fermă a războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi eforturile pe care ţara noastră le depune pentru menţinerea stabilităţii în regiune.

La rândul său, ambasadoarea Kavalec a arătat că Statele Unite sunt preocupate de situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în condiţiile generate de atacurile ilegale executate constant de Rusia asupra infrastructurii portuare a Ucrainei la Dunăre.  

Kathleen Kavalec a arătat că guvernul american rămâne pe deplin angajat în consolidarea capacităţilor României şi ale NATO pentru apărarea şi descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului comun aliat pe flancul estic.

Potrivit MApN, Kavalec a transmis dorinţa Statelor Unite de a continua să furnizeze asistenţă României pentru protejarea mai eficientă a teritoriului naţional, inclusiv prin dislocarea, în curând, în România, a unor aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliţie aeriană. 

În ceea ce priveşte stadiul relaţiilor militare bilaterale, ministrul apărării naţionale a reiterat faptul că parteneriatul strategic România-SUA continuă să fie un pilon esenţial pentru întărirea capacităţii de apărare şi descurajare a NATO, România beneficiind de cele mai puternice garanţii de securitate din istorie.

În context, ministrul Tîlvăr a mulţumit părţii americane pentru sprijinul acordat în avansarea proiectului Centrului de Pregătire F-16 din România, care va avea o contribuţie importantă în  dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16 în derularea unui spectru variat de misiuni strategice.

”Prin operaţionalizarea acestui centru în Baza 86 Aeriană «Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă», România va oferi un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a afirmat ministrul Apărării.

Cei doi oficiali şi-au exprimat speranţa că demersurile de operaţionalizare a Centrului de Pregătire F-16 vor fi finalizate într-un timp scurt, convenind să participe împreună la inaugurarea acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.