Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a vizitat, joi, înainte de a merge la Deveselu, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti şi a spus că acest centru NATO ar putea fi complet operaţional până în 2018, cu patru ani înainte de termen, fiind implementată cea mai mare întărire a apărării în regiune după provocările din sud şi din est. Când a sosit la Comandament, Jens Stoltenberg a salutat garda de onoare cu apelativul "bona sera".
"Văd noua divizie multinaţională, comandamnentul pentru sud-est şi văd cât de multe progrese am făcut. Este important pentru că este o parte a răspunsului NATO la provocările şi pericolele legate de securitate. În primul rând, NATO se confruntă cu provocări şi ameninţări de diferite tipuri şi, în al doilea rând, vedem în est că Rusia este din ce în ce mai hotărâtă, responsabilă pentru acţiunile agresive în Ucraina, anexarea ilegală a Crimeei, şi destabilizând estul Ucrainei”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în timpul vizitei la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti, cel care ar putea coordona o parte importantă a operaţiunilor militare NATO în sud-estul Europei.
Stoltenberg spun că, în acest context, comandamentul ar putea fi gata cu patru ani înainte de programl stabilit în programul iniţial.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"(Comandamentul - n.r.) îmbunătăţeşte interoperabilitatea, abilitatea de a lucra împreună cu forţe din diferite naţiuni conduse de forţele române, ne va creşte capacitatea de reacţie nu numai în sud-est, ci în toată Alianţa. Când aliaţii au solicitat României să ofere acest nou comandament, am cerut să fie complet operaţional până în 2022, dar va întruni această cerinţă până în 2018, cu patru ani înainte de program. Acesta este încă un exemplu al angajamentului României de a impulsiona procesul de consolidare a Alianţei”, a adăugat secretarul general al NATO.
"Mai sunt mai puţin de două luni până la Sumitul de la Varşovia unde, după cum cunoaşteţi, aşteptăm decizii importante în privinţa posturii robuste de descurajare şi de apărare a Alianţei în privinţa prezenţei aliate, avansate la flancul estic. În acest context, comandamentul nostru este o piesă cheie în toate aceste măsuri”, a spus ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, care l-a însoţit pe oficialul NATO.
În momentul sosirii sale, la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti, în jurul orelor 11.00, Jens Stoltenberg a salutat garda de onoare constituită în cinstea prezenţei sale cu apelativul „bona sera”.
După vizita la comandamentul NATO, Stoltenberg a zburat cu un elicopter al Forţelor Aeriene Române către baza de la Deveselu, judeşul Olt, unde participă la inaugurarea scutului antirachetă.
În perioada 5 - 13 mai de la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, din Bucureşti este condus exerciţiul Dacian Lynx 2016 la care participă militari din 11 state membre NATO.
"Exerciţiul va demonstra, de asemenea, capacitatea Unităţilor de Integrare a Forţelor NATO din România şi Bulgaria de a facilita activităţi de recepţie, staţionare, continuare a mişcării şi integrarea forţelor Aliate desemnate pentru executarea unei operaţii”, se arată într-in comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, va fi operaţionalizat joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA.
La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu iau parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apărării din SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.