Fostul ambasador al României la Washington, Sorin Ducaru, fost asistent al secretarului general al NATO, a explicat la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov că în topul ameninărilor la adresa securităţi mondiale se numără contestarea ordinii mondiale stabilite la finele secolului trecut, unde Rusia regretă dispariţia Pactului de la Varşovia şi a URSS, în timp ce preşedintele american Donald Trump consideră că această ordine mondială "nu mai serveşte integral serviciile SUA". Ducaru spune că alte provocări sunt reprezentate de schimbările climatice şi de dinamica dezvoltării tehnologiei.
“Pe primul loc, aş pune aspectul revizionismului şi contestării ordinii mondiale stabilite la finele secolului trecut. Rusia regretă dispariţia Pactului de la Varşovia şi a URSS; China e o putere în creştere care consideră că n-a primit un rol suficient de mare atunci când s-au pus pilonii ordinii mondiale, la mijlocul secolului trecut; chiar şi SUA, prin preşedintele Trump, consideră că această ordine mondială, deşi creaţă cu contribuţia puternică a SUA, nu mai serveşte integral serviciile SUA, mai ales în partea de comerţ şi chiar şi în cea de securitate, unde consideră că a fost prea generoasă cu aliaţii ei”, a explicat Sorin Ducaru.
El spune că o altă provocare ţine de schimbările climatice, prin creştere nivelului mărilor şi lipsa apei în anumite zone care va afecta migraţia
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“A două mega-tendinţa, prea puţin asociată cu aspectele de securitate, ţine de schimbările climatice. Ridicarea nivelului mărilor, posibilitatea de a fi afectate zone foarte dezvoltate din regiuni de coastă, lipsă apei din anumite zone vor afecta fenomenul migraţiei, de pildă, vor afecta luptă pentru resurse de apa şi hrană”, a mai spus Ducaru.
Diplomatul explică şi că dinamica dezvoltării tehnologiei reprezintă o altă “mega-tentaţie”.
“A treia mega-tendinţa este dinamica dezvoltării tehnologice. Avansul tehnologic e atât de rapid, încât afectează mult mai mult decât ne-am fi imaginat capacitatea umană de a se adapta la el. Avem în jur de 4.5 miliarde de invidizi conectaţi la Internet şi avem cam tot atâtea unităţi artificiale conectate la Internet! În următorii 5 ani, numărul de oameni conectaţi la Internet va creşte cu 50%, în schimb numărul de unităţi artificiale va ajunge la 25 de miliarde. E posibil să ajungem să constatăm o anumită capacitate de inovare a unităţilor non-umane. Felul în care aceste noi tehnologii vor acţionă pentru a nu afecta oamenii trebuie reglementat”, a adăugat el.
Totodată, fostul ambasador spune că manipularea oamenilor va creşte prin dezvoltarea tehnologiilor de inteligenţă arificială, astfel că educarea generaţiei tinere trebuie pusă pe primul plan şi trebuie dezvoltate platforme de verificare a informaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.