Recepţia de 4 Iulie oferită de Ambasada SUA la Bucureşti, care i-a avut invitaţi de onoare pe preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş, a fost o ocazie pentru cele câteva sute de invitaţi să trăiască, pentru câteva ore, stilul de viaţă american, pe acordurile lui Frank Sinatra şi Village People, alături de militarii de la Baza Kogălniceanu şi savurând aripioare de pui, hamburgeri şi hotdogs – totul în jurul pozelor din Marele Canion şi de sub Muntele Rushmore.
An de an, recepţiile dedicate Zilei Independenţei sunt organizate sub o temă sărbătorită în toate misiunile diplomatice ale SUA din întreaga lume. În 2015, aceasta a fost "Să triumfe libertatea", marcând - paradoxal sau nu - încheierea unor războaie la care Statele Unite au participat activ, cum ar fi 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 150 de ani de la sfârşitul Războiului Civil din SUA.
În 2016, tema aleasă de oficialii SUA a fost legată de celebrarea a 100 de ani de la înfiinţarea Serviciului Naţional al Parcurilor din Statele Unite, iar curtea interioară a ambasadei a fost amenajată corespunzător: poze şi clipuri proiecte pe panouri cu imagini din spectaculoasele parcuri din SUA, un panou cu chipurile celor 4 preşedinţi americani reprezentanţi pe Muntele Rushmore şi o zonă dedicată impresionantului Mare Canion.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La baza acestor monumente ale naturii se aflau monumente de o cu totul altă natură.
Dacă tema oficială a recepţiei de anul acesta a fost parcurile naturale ale SUA, tema neoficială a fost, fără doar şi poate, stilul de viaţă american, reprezentat prin marile lanţuri de fast-food, de care oaspeţii evenimentului s-au putut bucura din plin. Americanii nu au făcut paradă doar cu valorile lor democratice şi cu forţa lor militară, ci şi cu cea economică şi de consum în masă.
La tot pasul se aflau chioşcuri ale celor de la McDonald's, KFC sau Starbucks, iar chelnerii se plimbau printre oaspeţi cu pahare de Jack Daniels şi porţii de BigMac sau aripioare picante.
Piesa de rezistenţă: un imens tort , inspirat din frumuseţile parcurilor naturale americane, la care a fost adăugată multă ciocolată.
Invitaţii care doreau să servească o bere erau sfătuiţi să încerce şi produsele americane, mai puţin cunoscute în România şi care abundau în frigiderele instalate la tot pasul, iar hotdogii şi hamburgerii erau nelipsiţi de la fiecare masă.
În fundal, Orchestra Muzicii Reprezentative a Armatei Române oferea un spectacol eclectic, care varia de la imnurile militare până la melodii clasice de atmosferă, precum Frank Sinatra - New York, New York. Spre finalul evenimentului au reuşit să încingă atmosfera şi chiar să adune oaspeţii pe iarba din faţa scenei pentru a dansa cu Lou Bega - Mambo No. 5 şi Village People - YMCA.
Atmosfera câmpenească (în variantă americană) dispărea însă ceva mai în faţa scenei, unde se afla "zona VIP" - cea a invitaţilor speciali, de la preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş şi miniştri ai Cabinetului, la lideri politici la nivel înalt. Acolo nu lanţurile fast-food făceau legea, ci marile lanţuri de restaurante, care serveau sushi şi alte delicatase.
Atracţia acestui spaţiu a fost irezistibilă pentru unii dintre invitaţii din cercul "normal", cum a fost şi pentru deputatul PSD Ana Birchall, care s-a "infiltrat" în zona VIP, pentru a se poza alături de preşedintele ei de partid, Liviu Dragnea. La doar câţiva paşi distanţă, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, se afla în mijlocul unui grup care o urmărea ochi şi urechi, râzând şi povestind. Ceva mai încolo, şefii SIE şi SRI - veniţi împreună, dar păstrând o oarecare distanţă - şuşoteau cu diverşi alţi invitaţi.
Erau momentele pregătitoare debutului oficial al recepţiei, marcat de sosirea premierului Dacian Cioloş şi a preşedintelui Klaus Iohannis, întâmpinaţi personal de ambasadorul Hans Klemm. După sosirea acestora, scena de primire a fost lăsată oficialilor de rangul al doilea, însă momentele erau prezentate pe un ecran uriaş amplasat alături.
Nu toţi invitaţii au avut însă ocazia să fie văzuţi dând mâna cu şefii misiunii diplomatice a SUA, fiind "sabotaţi" de... pauze de publicitate. Imaginile cu sosirea oaspeţilor făceau loc, din timp în timp, unui şir nesfârşit de reclame pentru unii dintre sponsorii evenimentului, de la marile lanţuri de restaurante şi de fast-food, la produse de îngrijire şi chiar hoteluri. Aşa se face că primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a fost "sărită" de momentul televizat, care l-a surprins doar pe soţul ei, Florentin Pandele.
Nu a lipsit nici tradiţionalul moment muzical, în care artişti români se străduiau să interpreteze cât mai fidel imnurile celor două ţări. Momentul de glorie era cel al imnului american, cântat anul acesta de Florin Raduţă, câştigător al concursului X Factor, cu acelaşi patos cu care, înaintea lui, Lady Gaga, Alicia Keys sau Christina Aguilera îl cântaseră în debutul Super Bowl-ului american. Unii dintre participanţi nu au fost însă impresionaţi, afirmând că, fie nu au înţeles cuvintele, fie artistul a "depus prea mult efort". Au fost însă mai îngăduitori cu interpretarea sa a imnului naţional românesc, cântat de data aceasta în integralitate.
După momentul festiv, au urmat discursurile ambasadorului Hans Klemm şi ale preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă Hans Klemm a subliniat, în mai multe rânduri, importanţa temei alese pentru anul acesta - a parcurilor naturale şi a aerului curat respirat atât în Yosemite, cât şi în Apuseni - Klaus Iohannis a insistat asupra parteneriatului strategic dintre România şi SUA şi importanţa apropiatului summit NATO de la Varşovia. Publicul a prins viaţă însă la finalul discursului, când şeful statului a afirmat, anecdotic, că, acum 70 de ani, visul românilor era aşteptarea americanilor. "Aţi venit şi generaţia mea are bucuria de a va avea aici", le-a spus Iohannis oaspeţilor.
Iar cu aceste cuvinte, deasupra meselor întinse şi a capetelor ridicate, au urmat 10 minute de zbor demonstrativ al Iacarilor Acrobaţi, marcând finalul ceremoniei. Nu înainte însă ca invitaţii să participe la un moment inedit când, accidental, pe sistemul de sonorizare al Ambasadei, în care se anunţa încheierea recepţiei, au intrat vocile piloţilor care anunţau "Misiune îndeplinită" şi reîntoarcerea la bază pentru aterizare.
Unii dintre cei care participaseră şi în anii trecuţi aveau să afirme, însă, resemnaţi, că recepţiile anterioare avuseseră parcă mai multă viaţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.