Cetăţenii moldoveni au făcut coadă la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti încă de la primele ore ale dimineţii pentru ”un viitor comun cu România şi Uniunea Europeană” şi pentru unirea Republicii Moldova cu România, chiar dacă drumul până la acest pas este lung, majoritatea votanţilor de duminică fiind convinşi că aceasta se va înfăptui ”inevitabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Viitorul nostru şi al copiilor noştri depinde de votul de duminică” au fost cuvintele cel mai des auzite de la tinerii moldoveni cu care am stat la vorbă în timp ce aşteptau să-şi exercite dreptul la vot, aceste alegeri făcându-se pentru prima dată prin vot direct, nu ca până acum, când Parlamentul alegea preşedintele.

Încă de la primele ore ale dimineţii, pe un vânt puternic şi puţine grade în termometru, zeci de cetăţeni moldoveni care lucrează, locuiesc sau studiază în România au venit cu steaguri ale Republicii Moldova, României şi Uniunii Europene, majoritatea pentru a vota un viitor proeuropean.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Acum votul nostru contează şi istoria face o schimbare”, ne spunea o tânără care a venit să voteze încă la ora 9.00. Îmbrăcată gros, cu paşaportul şi cu un steguleţ cu tricolor în mână, ea a măruturist că îşi doreşte foarte mult ca schimbarea să ”vină şi în Republica Moldova”, ţara din care a plecat în urmă cu 5 ani pentru a-şi construi un viitor mai bun, lucru care i s-a şi întâmplat. În România, ea şi-a deschis un mic salon de frumuseţe de care este foarte mulţumită, însă ne spune că familia ei trăieşte la limita existenţei în Cahul, un oraş care se află la apoximativ 200 de kilometri distanţă de Chişinău şi care are în jur de 50.000 de locuitori.

Aceeaşi dorinţă de schimbare am găsit-o şi la Ion, un tânăr de 29 de ani care lucrează în România de mai bine de 6 ani la un laborator de tehnică dentară. ”Este ultima şansă!”, ne spune Ion, fluturând paşaportul şi citindu-i-se pe faţă nerăbdarea de vota.

”Nu am vrut niciodată să plec din Moldova, dar viaţa m-a împins spre România. Am încercat să fac ceva în Chşinău, dar totul se năruia. Corupţia şi interesele mi-au blocat viitorul şi mi-am lăsat mamă, tată, fraţi şi am venit la Bucureşti unde am aflat cum e să trăieşti normal. Vreau ca toţi moldovenii mei să vadă cum e cu mai bine şi vreau să mă întorc acasă”, afirmă tânărul.

Mai încolo, la câţiva metri, un grup de tineri mai vocali discută aprins despre alegeri şi despre cei doi candidaţi aflaţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale. ”Dodon ne îngroapă acolo. Singura noastră şansă este Maia Sandu şi unirea cu România, care oricum e inevitabilă”, afirmă o tânără din grupul respectiv.

Ne apropiem de ea şi o întrebăm ce aşteaptă după ziua de duminică. ”Oricum nu pe Igor Dodon”, ne răspunde ea şi începe să râdă.

Puţin după ora 10.00, fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a făcut apariţia pentru a vota, alături de soţia sa Maria, ambii proaspăt cetăţeni moldoveni, momentul fiind filmat sau fotografiat de zecile de votanţi aflaţi la acea ora în faţa sediului ambasadei. De asemenea, un grup de susţinători ai lui Traian Băsescu se aflau acolo cu mult timp înainte, pentru a-l primi cu aplauze şi urale pe fostul şef de stat, printre ei fiind şi cei doi preşedinţi executivi ai PMP – Valeriu Steriu şi Eugen Tomac.

”Am venit ca simpatizanţi ai Maiei Sandu să vedem şi să susţinem pe cei care vin să o voteze. Sunt foarte mulţi studenţi în Bucureşti care astăzi votează aici şi sperăm să fie la fel de mulţi şi în toată ţara (...) Am toată speranţa în Maia Sandu. Este singura care poate să completeze proiectul acesta de ţară pe care îl avem, proiectul de unire, deşi în clipa de faţă principala urgenţă şi prioritate pentru Moldova este aceea de a intra în spaţiul european. Şi tocmai de aceea, a susţine astăzi pe singurul candidat care vrea să ducă Moldova spre Europa cred că este în clipa de faţă imperativ necesar”, a afirmat Steriu.

La rândul său, Eugen Tomac a spus că cetăţenii moldoveni sunt în faţa unui test extrem de important, deoarece votul din turul doi al prezidenţialelor ar putea avea efect de referendum.

"Avem doi candidaţi care propun două opţiuni pentru Republica Moldova. Prima opţiune este să se păstreze direcţia Vest şi o integrare cât mai profundă în UE. Cea de-a doua opţiune este pentru tot ceea ce înseamnă proiect de continuitate a politicilor sovietice. Linia Putin, extrem de agresivă astăzi în Republica Moldova, este exprimată de Dodon", a spus Tomac.

După ce Traian şi Maria Băsescu au votat, aceştia au fost aşteptaţi afară de grupul de susţinători care i-au cerut fostului preşedinte al României să ”stea la poze cu paşaportul”.

Prezenţa la vot până la ora 14.00 la sediul ambasadei a fost una mare, lucru care l-a deteminat pe ambsadorul Republicii Moldova la Bucureşti să le ceară oamenilor care votează în Capitală să meargă şi la secţia de votare amenajată la consulat.

Se poate spune că moldovenii care au votat la secţia de la ambasadă au avut două lucruri în comun: votul pentru Maia Sandu şi selfie-urile cu paşapoartele în mână după ieşirea de la urne.

”Este felul meu de a-i chema şi pe alţii la vot. Ne pozăm şi punem pe reţele (Facebook – n.r.) ca să îi convingem să vină la vot, dar doar pentru cei care ţin cu Maia Sandu”, ne-a spus o tânără când am întrebat-o de ce se pozează cu paşaportul după ce şi-a exprimat opţiunea electorală.

Cât despre o eventuală unire a Republicii Moldova cu România, majoritatea cu care am vorbit a fost de părere că aceasta se va produce ”inevitabil” mai devreme sau mai târziu.

”E o chestiune de timp. Inevitabil se va produce că ăsta e cursul normal al lucrurilor şi ceea ce trebuie să fie făcut. Chiar dacă nu acum, dar unirea va fi”, ne-a spus fără a sta prea mult pe gânduri un tânăr votant venit cu un autocar dintr-un oraş apropiat de Capitală.

La Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti vin în continuare votanţi în număr mare, autorităţile estimând că prezenţa la vot va fi cu mult mai mare faţă de primul tur de scrutin, când şi-au exercitat dreptul la vot peste 2.300 de persoane. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.