Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti Donald L. Carroll transmite, referindu-se la scrisoarea adresată autorităţilor române de avocatul preşedintelui american Donald Trump Rudolph Giuliani pe tema protocoalelor cu SRI, că Guvernul SUA nu comentează opiniile unor persoane fizice, cetăţeni americani şi invocă declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie, potrivit căreia până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient, românii fiind încurajaţi să continue pe această cale şi în care este exprimată îngrijorarea cu privire la efectele unor moridicări ale Codurilor penal şi de procedură penală.
"Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani", a transmis purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti, la solicitarea News.ro, precizând că Giuliani este cel care poate face precizări cu privire la "declaraţiile prezentate ca fiind ale sale".
De asemenea, Donald L. Carroll invocă declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie, conform căreia "până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient", iar românii sunt încurajaţi "să continue pe această cale".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni", este o altă afirmaţie din document invocată de reprezentantul ambasdei, precum şi cea în care părţile implicate sunt încurajate "să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia".
Avocatul preşedintelui SUA Donald Trump Rudolph Giuliani a adresat autorităţilor române o scrisoare pe tema situaţiei sistemului judiciar şi a protocoalelor cu SRI, afirmând că protocoalele secrete şi excesele DNA au ca efect intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor şi că ar trebui dată o amnistie în cazul condamnărilor pronunţate în baza acestor excese. În ceea ce priveşte semnatarii protocoalelor, el îi menţionează pe Laura Codruţa Kovesi şi pe actualul ambasador al României în SUA George Maior.
Maior a declarat luni că scrisoarea este "expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, poziţie sancţionată de MAE, care a precizat că nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei şi a anunţat că ambasadorul va fi chemat pentru a da explicaţii.
Liderul PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus că a primit şi el scrisoarea avocatului preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, care ”pune cu adevărat degetul pe rană” şi precizează că o parte din problemele semnalate îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale justiţiei. Liviu Dragnea susţine că este necesară şi ”o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”.
De asemenea, Dragnea a apreciat că George Maior "şi-a depăşit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.