Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a vorbit luni, la primul Forum de Afaceri din cadrul Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, despre priorităţile economice pe care statele membre trebuie să le stabilească şi urmărească şi a spus că succesul economiilor lor nu poate fi gândit în afara spaţiului european şi nici a celui transatlantic.
Preşedintele Poloniei a declarat la Bucureşti. „Nu stăm fără să facem nimic. Există provocări în regiunea noastră şi încercăm să venim cu politici îndrăzneţe pentru modernizare. Cooperarea regională are, acum, noi componente şi beneficiază de noi instrumente de punere în aplicare a politicilor”.
Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică vor continua să reprezinte un factor cheie pentru acestă iniţiativă, a mai spus Duda.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Vrem să fim un jucător important, vrem o integrare şi o structură corespunzătoare pentru a ne atinge obiectivele. Vrem să aprofundăm integrarea în zonele cele mai importante de dezvoltare economică - transportul, enegia şi digitalizarea. La Bucureşti are loc o extindere, de fapt, a cooperării”.
El a precizat că a întocmit o listă de priorităţi - investiţii-cheie care să asigure succesul economiilor statelor membre ale I3M.
„Totul trebuie făcut stabilind proiecte de investiţie individuale. Vorbim despre o topografie. Ea nu poate fi gândită în afara spaţiului european sau transatlantic”.
La panelul „Iniţiativa celor 3 Mări într-un context internaţional provocator” condus de Klaus Iohannis au participat preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, şi comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.
Tema panelului - explorarea contextului strategic din I3M într-o lume într-o foarte rapid schimbare politică.
Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti şi se desfăşoară timp de două zile.
La acest eveniment participă şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
Luni seară, a fost semnată o declaraţie comună privind crearea Reţelei Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă.
Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune în trei domenii principale - energie, transporturi şi digital.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.