Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, pe a cărui agendă se află teme care vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creştere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare şi comerţ, migraţie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii. În plus, vor fi abordate şi ultimele evoluţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu privire la politica europeană de apărare, preşedintele Iohannis se va referi la importanţa cooperării structurate permanente (PESCO), salutând progresele înregistrate, în special cele din domeniul mobilităţii militare şi ameninţărilor cibernetice şi va exprima sprijinul României pentru iniţiativele dezvoltate de către NATO şi UE, destinate îmbunătăţirii mobilităţii militare şi va reitera susţinerea pentru intensificarea cooperării dintre UE şi NATO.

În cadrul discuţiilor pe teme economice, Iohannis va vorbi despre nevoia implementării reformelor menite să sporească rezilienţa economiilor statelor membre şi va sublinia importanţa acordată cercetării şi inovării ca elemente-cheie pentru competitivitatea Uniunii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru menţinerea unui climat atractiv pentru investiţii în cadrul Uniunii Europene, arătând că România susţine un sistem de impozitare echitabil şi eficient al companiilor, care să fie adaptat noilor modele de afaceri în contextul digitalizării economiei. În domeniul comerţului, România rămâne un susţinător puternic al sistemului multilateral bazat pe reguli, stabilit în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Cu privire la viitorul buget al Uniunii post-2020, Preşedintele României va pleda pentru finalizarea negocierilor cât mai rapid posibil, dar şi pentru necesitatea identificării unor soluţii echilibrate, care să fie acceptabile pentru toate statele membre", arată Administraţia Prezidenţială.

Gestionarea fluxurilor migratorii rămâne o prioritate a Uniunii Europene şi a statelor sale membre şi, în acest context, Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării consolidării protecţiei la frontierele externe ale Uniunii şi va accentua necesitatea unui efort colectiv al statelor membre pentru intensificarea dialogului cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor.

În cadrul discuţiilor referitoare la Brexit, Iohannis va reitera importanţa menţinerii unei voci unitare şi coerente a Uniunii Europene în procesul de negociere cu partea britanică, în vederea obţinerii unui acord echitabil pentru toate părţile. Pentru România, prioritară este protejarea drepturilor şi a intereselor cetăţenilor săi care locuiesc în Regatul Unit. Ca atare, partea română va urmări ca prevederile Acordului de Retragere să conţină toate aspectele relevante agreate în cadrul primei faze a negocierilor, mai spune sursa citată.

Vineri, 29 iunie, Klaus Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, unde va sublinia că pentru ţara noastră, ca stat care doreşte să adere cât mai curând posibil la Zona Euro, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare are o importanţă majoră. Preşedintele va arăta că deciziile în acest domeniu sunt foarte importante pentru viitorul întregii Uniuni Europene şi, în consecinţă, susţine menţinerea dezbaterilor în format extins, inclusiv cu participarea statelor membre care încă nu fac parte din Zona Euro, adaugă Administraţia Prezidenţială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.