Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene, şi Clara Martinez Alberola, şef de cabinet al preşedintelui Comisiei, iar şeful statului a prezentat priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi a exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu Comisia Europeană de până în prezent, pledând pentru o colaborare consolidată cu Comisia în timpul mandatului României, transmite Administraţia Prezidenţială.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Comisiei Europene din care au făcut parte Martin Selmayr, secretarul general, şi Clara Martinez Alberola, şef de cabinet al preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, iar discuţiile s-au axat, în principal, pe subiectul viitoarei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene, fiind abordate teme legate de viitorul Uniunii Europene, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune şi viitorul buget al Uniunii post-2020.
Preşedintele Iohannis a prezentat priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi a exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu Comisia Europeană de până în prezent, pledând pentru o colaborare consolidată cu Comisia în timpul mandatului României şi arătând că ţara noastră va acţiona ca un mediator între statele membre ale Uniunii şi instituţiile europene, astfel încât să poată contribui la avansarea semnificativă a dosarelor legislative şi non-legislative pe care le va gestiona în această perioadă.
"Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Preşedinţia română la Consiliului Uniunii Europene va plasa cetăţeanul în prim plan. În acest sens, se va acţiona pentru a oferi cetăţenilor europeni rezultate concrete şi pentru a contribui, în acest fel, la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice şi mai apropiată de cetăţenii săi. Legat de viitorul Uniunii Europene, Preşedintele României a menţionat că Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 îşi propune să fie un moment marcant prin stabilirea viitoarei agende strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024", precizează Preşedinţia.
Cu privire la viitoru Cadrul financiar multianual post-2020, Iohannis a accentuat că Uniunea are nevoie de un viitor buget echilibrat, capabil să ofere un răspuns adecvat noilor provocări ale Uniunii, dar şi o finanţare adecvată a politicilor tradiţionale - coeziunea şi agricultura - pentru realizarea obiectivelor europene pe termen lun şi a subliniat că ţara noastră va acţiona pentru obţinerea unor progrese semnificative în negocierea viitorului buget al Uniunii.
"Ţinând cont de faptul că retragerea Marii Britanii ar trebui să aibă loc pe perioada mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis a reliefat faptul că ţara noastră va trata cu maximă atenţie acest dosar, fiind prioritară finalizarea negocierilor şi ajungerea la un Acord de Retragere, dar şi implementarea acestui acord şi a dispoziţiilor tranzitorii după data de 29 martie 2019. La rândul său, secretarul general al Comisiei Europene a ţinut să asigure partea română că va beneficia de sprijinul instituţiei europene în desfăşurarea mandatului României la Consiliului UE. Totodată, Martin Selmayr a exprimat speranţa privind înregistrarea unor evoluţii substanţiale în cadrul principalelor dosare pe care România le va gestiona în primul semestru din 2019", mai arată sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.