Primul-ministru Sorin Grindeanu va avea miercuri, de la ora 14:00, un dejun de lucru cu ambasadorii în România ai statelor Uniunii Europene, prima întâlnire în acest format pe care o are actualul şef al Guvernului.
Ultimele două evenimente la care au participat toţi ambasadorii statelor Uniunii Europene au fost loc în decembrie 2016 şi în februarie 2017. Pe 13 decembrie, la două zile după alegerile parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu diplomaţii europeni la un dejun de lucru organizat de către ambasada Slovaciei la Bucureşti, ţară care deţinea încă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Iohannis le-a comunicat atunci ambasadorilor că desemnarea viitorului şef al Guvernului va fi făcută numai cu respectarea criteriilor de integritate. ”Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că România are, în prezent, o democraţie consolidată, ceea ce se confirmă şi prin faptul că din viitorul legislativ nu vor face parte partide politice naţionaliste, eurosceptice sau extremiste. În ceea ce priveşte desemnarea noului prim-ministru, preşedintele României a subliniat că va face acest demers numai cu respectarea criteriilor de integritate, fapt care a fost enunţat înaintea începerii campaniei electorale”, transmitea atunci 'p/reşedinţia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe 20 februarie, la scurtă vreme după protestele de amploare ce au urmat adoptării OUG 13/2017, ministrul de Externe Theodor Meleşcanu şi ministrul Afacerilor Europene Ana Birchall s-au întâlnit cu şefii misiunilor diplomatice ale statelor UE la un dejun de lucru organizat de ambasada Olandei.
Cei doi oficiali au dat asigurări că guvernul român este angajat ferm în lupta împotriva corupţiei. ”În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a prezentat progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie a.c., şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exerciţiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei”, informa Ministerul Afacerilor Externe.
De la venirea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria au existat două situaţii în care ambasadori UE s-au angajat în demersuri diplomatice comune. Ambasadele Belgiei, Franţei, Germaniei şi Olandei, cărora li s-au alăturat şi ambasadorii din Statele Unite şi Canada au transmis pe 1 februarie, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale, cerând retragerea iniţiativei pe motiv că "subminează" poziţia României şi o îndepărtează de parcursul european şi al statului de drept.
"Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, ne exprimăm profunda noastră îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din seara zilei de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în privinţa statului de drept şi a luptei anticorupţie din ultimii 10 ani. Acest act, care contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, a elementelor credibile din societatea civilă şi a îngrijorărilor demonstrate de către cetăţenii români din ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze poziţia României în cadrul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze negativ parteneriatele care stau la baza valorilor comune", se arăta în mesaj.
Mai recent, 18 ambasade din ţările UE (inclusiv Marea Britanie) şi Reprezentanţa Comisiei Europene s-au aflat printre cele 31 de misiuni diplomatice care au semnat o declaraţie comună de sprijin a drepturilor comunităţii LGBTI. ”Cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Homofobiei, ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender şi intersex) din România. Având în vedere faptul că Bucharest Pride Festival 2017 are loc în această perioadă, susţinem dreptul legal al acestor comunităţi de a folosi această ocazie tradiţională pentru a se manifesta într-un mod paşnic pe data de 20 mai (ora 16.00, Arcul de Triumf) cu scopul de a atrage atenţia cu privire la problemele specifice cu care se confruntă”, se arată în declaraţia comună, dată publicităţii în urmă cu o săptămână.
Semnatarii documentului arată că drepturile omului şi statul de drept alcătuiesc fundaţia pe care se sprijină ţările democratice. ”Legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului porneşte de la premisa că toţi indivizii trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi, aşa cum prevede Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obligă guvernele să-şi protejeze cetăţenii împotriva violenţei şi discriminării şi să se asigure că toţi se bucură de şanse egale. Unele persoane se confruntă în continuare cu acte de discriminare, direct sau indirect, din cauza orientării şi identităţii lor sexuale. Guvernele noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului”, susţin ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.
Până acum Sorin Grindeanu a avut întrevederi separate cu ambasadorii din Uniune, întâlniri care au loc pe parcursul câtorva luni, la Palatul Victoria. La întrevederea cu întregul grup al ambasadorilor europeni, este de aşteptat ca Sorin Grindeanu să comenteze avertismentul transmis luni de către Comisia Europeană cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României. Reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.
Este pentru prima dacă când este iniţiată o asemenea procedură a cadrului de guvernanţă economică a Uniunii Europene.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, marţi, la Parlament, referitor la avertismentul venit de la Comisia Europeană, că anul trecut ”nu s-a auzit despre aceste temeri legate de depăşiri”. Atât prim-ministrul cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au precizat că este posibil ca România să transmită un răspuns Comisiei Europene privind acest avertisment.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.