În perioada 29 iunie – 3 iulie 2024, Parlamentul României va găzdui, la Bucureşti, cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), anunţă Camera Deputaţilor, tema reuniunii fiind ”Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate”. Cu prilejul sesiunii de la Bucureşti, membrii Adunării vor vota o nouă conducere a organizaţiei (preşedintele şi trei vicepreşedinţi) şi noi conduceri la nivelul comisiilor generale.
La Sesiunea AP OSCE de la Bucureşti, cu tema generală Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate, sunt înregistraţi parlamentari din peste 50 de state participante la OSCE, aceştia urmând să se întrunească şi să dezbată, atât în sesiuni plenare, cât şi în reuniuni ale comisiilor de specialitate, subiecte de actualitate precum războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, parcursul european al Republicii Moldova, situaţia drepturilor omului şi evoluţii economice în regiunea OSCE, se precizează într-un comunicat oficial.
Totodată, participanţii vor adopta Declaraţia de la Bucureşti, document care va cuprinde rezoluţiile comisiilor generale şi rezoluţiile suplimentare iniţiate de membri ai AP OSCE, printre care se numără şi rezoluţia privind Deteriorarea situaţiei drepturilor omului în regiunea Transnistreană a Republicii Moldova, co-sponsorizată de delegaţiile parlamentare din Republica Moldova şi România.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ca susţinători fermi ai democraţiei, păcii şi stabilităţii, ne bucurăm să găzduim la Parlamentul României, după 24 de ani, împreună cu delegaţia română la Adunarea Parlamentară a OSCE, Sesiunea anuală a acestei prestigioase Adunări. În cadrul sesiunii AP OSCE, continuăm demersurile noastre de susţinere a Republicii Moldova şi Ucrainei, în contextul agresiunii Rusiei. Sunt co-sponsor al rezoluţiei suplimentare pentru susţinerea Moldovei şi printre măsuri, după adoptare, AP OSCE solicită retragerea trupelor militare ruse şi a stocurilor de muniţie de pe teritoriul Republicii Moldova, condamnă toate actele de intimidare sau represalii împotriva grupurilor din regiunea transnistreană şi solicită eliminarea restricţiilor privind libertatea de mişcare în regiunea transnistreană a Moldovei. Rezoluţiile adoptate vor fi publicate în Declaraţia de la Bucureşti”, a transmis deputatul Dan Barna, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE.
Cu prilejul sesiunii de la Bucureşti, membrii Adunării vor vota o nouă conducere a organizaţiei (preşedintele şi trei vicepreşedinţi) şi noi conduceri la nivelul comisiilor generale. Între candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte de comisie se numără şi cea a deputatului Costel Dunava.
Totodată, şefii delegaţiilor naţionale vor vota asupra propunerii de reînnoire a mandatului secretarului general al Adunării, precizează comunicatul oficial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.