Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, i-a transmis omologului său moldovean, Anatol Şalaru, cu care s-a întâlnit la Summit-ul NATO de la Varşovia, că România va continua acordarea de asistenţă şi sprijin pentru modernizarea capabilităţii de apărare a Armatei Republicii Moldova.
Întrevederea dintre cei doi miniştri a avut loc în marja Summit-ului NATO de la Varşovia, iar discuţiile s-au axat pe evoluţiile actuale ale mediului regional de securitate şi perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Apărării Naţionale.
“Ministrul Motoc a subliniat că România acordă o importanţă deosebită colaborării cu Republica Moldova şi a transmis omologului său angajamentul de a continua acordarea de asistenţă şi sprijin pentru modernizarea capabilităţilor de apărare ale Armatei Naţionale a Republicii Moldova, inclusiv prin instrumentele de parteneriat puse la dispoziţie de către NATO”, a precizat MApN.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acest context, cei doi oficiali au remarcat utilitatea participării la activităţi de pregătire şi instruire în comun, organizate atât la nivel naţional, cât şi în format multinaţional.
Tot în marja Summit-ului NATO de la Varşovia, ministrul Mihnea Motoc a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Cei doi oficiali au discutat Strategia Globală a Uniunii Europene, document prezentat recent în cadrul Consiliului European din 28-29 iunie, impactul Brexit asupra Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) şi cooperarea UE - NATO.
"S-a susţinut necesitatea de a continua demersurile de promovare a UE ca actor global şi furnizor de securitate, subliniindu-se în acest context, cu apreciere, participarea activă a României la consolidarea PSAC. Ministrul Motoc a exprimat susţinerea României pentru intensificarea parteneriatului UE – NATO, evidenţiind necesitatea acţiunii sinergice a celor două organizaţii în domenii precum comunicarea strategică şi combaterea ameninţărilor hibride”, potrivit sursei citate.
De asemenea, ministrul Mihnea Motoc a prezentat Înaltului Reprezentant al UE demersurile iniţiate la nivelul MApN în vederea pregătirii preşedinţiei româneşti a Consiliului UE în 2019.
Republica Moldova riscă să piardă regiunea separatistă Transnistria şi integritatea teritorială din cauza apropierii de România, a ameninţat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului Kommersant, în urma unei vizite în fosta republică sovietică, relatează Tass.
Dmitri Rogozin a afirmat că dacă Republica Moldova vrea să se unească cu România, "atunci mai bine lasă regiunea Transnistria să plece pe cale amiabilă, iar dacă nu vrea în România, dacă vor să rămână un stat suveran, un stat deştept care să-şi protejeze toţi cetăţenii, atunci va dura ani, însă aceşti ani nu vor fi trecut zadarnic, până la restaurarea integrităţii teritoriale".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.