Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, în care arătat necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE şi al statelor membre pentru Ucraina, în special în vederea depăşirii sezonului rece şi pentru a face faţă unei posibile ofensive a trupelor ruse şi a exprimat sprijinul pentru cea de-a 7-a tranşă de fonduri din Facilitatea Europeană pentru Pace

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potriviat MAE, miniştrii de externe europeni au avut pe agendă discuţii aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba,  precum şi cu privire la evoluţiile din Sahel şi statele costiere din Africa de Vest. Oficialii europeni au abordat şi evoluţiile din Iran, Muntenegru, Afganistan şi Venezuela, precum şi lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare şi raportare asupra situaţiei de-a lungul frontierei dintre Armenia şi Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relaţiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii.  

În  marja CAE, miniştrii de externe europeni au avut un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh, precum şi o discuţie cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a arătat necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE şi al statelor membre pentru Ucraina, în special în vederea depăşirii sezonului rece şi pentru a face faţă unei posibile ofensive a trupelor ruse. În context, a exprimat sprijinul pentru cea de-a 7-a tranşă de fonduri din Facilitatea Europeană pentru Pace. A menţionat că România susţine consolidarea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei prin adoptarea unui al 10-lea pachet de măsuri restrictive, precum şi continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terţe, afectate de consecinţele războiului. De asemenea, a exprimat susţinerea fermă a României pentru identificarea de soluţii juridice solide pentru crearea instanţei care să se ocupe de pedepsirea celor vinovaţi de crima de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.  

Referitor la sprijinul multidimensional pe care România îl oferă Ucrainei, ministrul Aurescu a informat că peste 11,2 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate prin ţara noastră. De asemenea, a precizat că este avută în vedere deschiderea a noi puncte de frontieră cu Ucraina şi că în viitorul apropiat va avea loc cea de-a doua reuniune trilaterală România-Ucraina-R. Moldova, cu accent pe cooperarea în domeniul energiei şi al infrastructurii, arată MAE în comunicat.

Bogdan Aurescu a salutat iniţitiva Planului de Pace lansată de Preşedintele Zelensky şi a subliniat necesitatea unei abordări comune şi unitare a UE şi a statelor membre pe acest subiect, inclusiv în ceea ce priveşte demersurile diplomatice de promovare a planului în dialogul cu state terţe. 

De asemenea, a precizat că viitorul Summit UE-Ucraina, programat pentru luna februarie 2023, va fi o bună oportunitate pentru a arăta sprijinul solid al UE pentru angajamentele asumate de Ucraina în vederea aderării la UE, cu implementarea deplină şi riguroasă a tuturor celor şapte recomandări ale Comisiei Europene. 

Ministrul român de externe a susţinut nevoia menţinerii în atenţie a situaţiei din regiune, în special a statelor profund afectate de agresiunea Rusiei, precum Republica Moldova şi Georgia, şi continuarea sprijinului pentru parcursul european al acestora.

În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Shatyyeh, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul pentru rezultate concrete ale relaţiei UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog structurat şi consistent, menit să identifice modalităţile optime prin care UE poate sprijini Autoritatea Palestiniană în implementarea reformelor, precum şi lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin. În acest context, a subliniat angajamentul constant al României în construirea şi consolidarea instituţiilor Palestiniene.

Ministrul Aurescu a exprimat disponibilitatea ţării noastre de a susţine eforturile UE de facilitare a unei soluţionări cuprinzătoare şi durabile a conflictului israeliano-palestinian, reiterând sprijinul pentru soluţia a două state, Israel şi Palestina, care convieţuiesc în pace, securitate şi recunoaştere reciprocă.

În cadrul discuţiei privind situaţia din Iran, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat preocuparea profundă faţă de continuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului şi a reprimării brutale a protestelor în urma morţii lui Mahsa Amini. A informat cu privire la convocarea, din dispoziţia sa, la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului R. I. Iran la Bucureşti, în urma execuţiilor din 7 ianuarie 2023 pentru a transmite preocupările legate de deteriorarea gravă a situaţiei drepturilor omului în Iran. 

De asemenea, ministrul a condamnat decizia Teheranului de a continua sprijinul pentru Federaţia Rusă în agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, prin furnizarea de drone, în detrimentul securităţii europene. La acestea se adaugă măsurile ostile ale Iranului  împotriva unor ambasade ale statelor membre UE acreditate la Teheran care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, exprimând solidaritatea cu statele afectate. Având în vedere toate aceste evoluţii, ministrul român a exprimat sprijinul pentru o poziţie fermă a UE la adresa Iranului şi pentru adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive în domeniul drepturilor omului pentru a menţine presiunea asupra regimului de la Teheran, co-initiat de altfel de România. 

Totodată, Aurescu a exprimat deschidere pentru adoptarea de noi iniţiative şi măsuri, în coordonare cu SUA şi alţi parteneri cu viziuni similare, atât în ceea ce priveşte încălcările drepturilor omului, cât şi sprijinul militar acordat Rusiei în agresiunea asupra Ucrainei, pentru a limita acţiunile maligne ale Iranului. 

Cu privire la misiunea UE în Armenia, oficialul român a salutat lansarea acesteia, având în vedere contribuţia pe care o va avea la sporirea rolului UE în regiune şi la consolidarea securităţii din Caucazul de Sud. În context, a reamintit sprijinul politic consecvent al României pentru soluţionarea conflictelor prelungite, ideea unei astfel de misiuni fiind avansată de şeful diplomaţiei române, alături de alte câteva state membre UE, în urma realizării turneului comun România-Austria-Lituania, întreprins în 2021 în Caucazul de Sud, în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant al UE. A reiterat importanţa menţinerii dialogului cu toate părţile implicate, atât Armenia, cât şi Azerbaidjan, pentru a asigura eficienţa implementării de măsuri de creştere a încredere.

În cadrul reuniunii de lucru informale cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, ministrul român a exprimat sprijinul pentru eforturile Agenţiei în asigurarea siguranţei şi securităţii facilităţilor nucleare din Ucraina, precum şi pentru eforturile diplomatice menite să conducă la reluarea JCPOA.

De asemenea, în marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe a continuat contactele cu omologii săi pe tema aderării României la spaţiul Schengen, având discuţii foarte bune cu miniştrii de externe ai Suediei, Germaniei, Olandei, Belgiei, Italiei, Poloniei, Croaţiei, care au reconfirmat sprijinul ferm şi activ pentru aderarea României, mai precizează MAE. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.