Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat miercuri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în marja Summitului NATO de la Washington, Scrisoarea de Intenţie pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria şi Grecia, informează MApN, precizând că această iniţiativă marchează un progres semnificativ în întărirea capacităţilor de apărare şi descurajare ale NATO în regiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În contextul Summitului NATO de la Vilnius din 2023, s-a convenit asupra necesităţii de a consolida postura de descurajare şi apărare a Alianţei prin adoptarea de noi planuri de apărare şi accelerarea adaptării militare. Această adaptare include capacitatea de a suplimenta forţele şi echipamentele şi de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forţe şi capabilităţi, chiar şi pe timp de pace.

Proiectul îşi propune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerinţelor de mobilitate militară, prin  crearea unor rute de aprovizionare (rutiere şi feroviare) între statele participante, reducerea birocraţiei pe timp de pace şi maximizarea eficienţei în situaţii de urgenţă şi criză, ţinând cont de iniţiativele NATO şi naţionale. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Scrisoarea de Intenţie semnată de Grecia, Bulgaria şi România se aliniază strâns cu priorităţile NATO de asigurare a apărării colective, îmbunătăţirea capacităţilor de reacţie rapidă şi creşterea interoperabilităţii între naţiunile membre, contribuind la o repartizare echitabilă a responsabilităţilor între Aliaţi.

„Colaborarea strânsă cu Bulgaria şi Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale şi viitoare. Vom continua discuţiile şi vom rămâne deschişi şi altor iniţiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice", a subliniat ministrul Tîlvăr.

Proiectul va beneficia de iniţiativele existente la nivelul Uniunii Europene, vizând o abordare coordonată între NATO şi UE în domeniul mobilităţii militare. Implementarea proiectului la nivel naţional va necesita eforturi concertate între diverse instituţii, implicând întregul spectru guvernamental.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.