Primul-ministru Mihai Tudose a primit-o, miercuri, la Palatul Victoria, pe ambasadoarea Franţei, Michèle Ramis, cu care a discutat despre consolidarea Parteneriatului Strategic încheiat în 2008 şi despre colaborarea în domeniul cultural în cadrul Sezonului România-Franţa.
”Premierul Mihai Tudose a subliniat nivelul atins de relaţiile româno-franceze şi a propus ca, pentru valorificarea întregului potenţial existent, să fie intensificat dialogul sectorial, la nivel de miniştri, în domeniile identificate ca fiind prioritare”, informează Guvernul.
Michèle Ramis a arătat că autorităţilor franceze îşi doresc transpunerea în practică a acestui Parteneriatul Strategic încheiat în 2008, sub toate aspectele sale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un alt subiect important, în afara relaţiilor economice, l-a constituit colaborarea în domeniul cultural.
”Cei doi oficiali au apreciat că Sezonul România-Franţa, program care va coincide cu marcarea Centenarului creării României moderne, va dinamiza parteneriatul bilateral în domeniul cultural, prin intermediul unor evenimente care să pună accentul asupra creaţiei contemporane, cercetării şi inovării, tineretului. Totodată, şeful Executivului român şi ambasadorul Republicii Franceze în România şi-au exprimat satisfacţia pentru existenţa unui viziuni comune asupra acestui proiect şi pentru suprapunerea de obiective: prezentarea unei imagini moderne, contemporane, a ţărilor şi societăţilor noastre”, precizează sursa citată.
Sezonul Franţa-România a fost evocat şi în discursul lui Michèle Ramis pe care aceasta l-a susţinut, pe 14 iulie, la recepţia prilejuită de Ziua Naţională a Franţei: ”Sărbătorile naţionale ale celor două ţări - 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019 – vor încadra acest sezon, care va avea o vocaţie triplă: aceea de a întări complicitatea noastră tradiţională, dar şi de a reînnoi percepţia reciprocă pe care fiecare dintre popoarele noastre o are, de a confirma dinamismul şi imaginaţia creatorilor şi a societăţilor franceze şi române, de a consolida legăturile economice, culturale şi sociale care ne leagă şi de a reafirma angajamentul nostru pentru o Europă a Păcii, a ideilor şi a cooperării”.
Sezonul Franţa-România va coincide cu preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019.
”Responsabilitatea României va fi cu atât mai mare cu cât această preşedinţie va avea loc într-un moment crucial pentru Uniunea Europeană (negocierea Brexitului, Cadrul financiar multianual, sfârşitul mandatului Comisiei Europene şi al Parlamentului European). România poate conta pe sprijinul deplin al Franţei pentru pregătirea preşedinţiei române a Consiliului Uniunii europene (în special printr-un parteneriat cu Şcoala Naţională de Administraţie - ENA ) şi pentru reuşita acesteia”, a afirmat diplomatul francez.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.