Ministerul Apărării a anunţat, sâmbătă, că a fost înştiinţat de către Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate că Departamentul de Stat al SUA a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziţionării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) şi a notificat Congresul SUA, precizând că programul se află într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând să aibă loc negocieri de natură tehnică, pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei şi despre opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei.
Potrivit Ministerului Apărării, interesul României pentru sistemul HIMARS a fost generat de necesitatea asigurării unor echipamente de artilerie moderne care să contribuie la întărirea capacităţii de apărare a teritoriului naţional şi la creşterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilităţi de descurajare credibile.
”Achiziţia sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esenţiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente. În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare”, precizează Ministerul Apărării.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
După avizul Departamentului de Stat, este necesară aprobarea Congresului american, ultima etapă a achiziţiei fiind negocierile de natură tehnică, pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei, precum opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei.
Ministrul Adrian Ţuţuianu subliniază "hotărârea Ministerului Apărării Naţionale de a implica activ industria naţională de apărare în procesul de înzestrare al Armatei României", arătând că "dezvoltarea industriei naţionale de apărare atrage, după sine, şi crearea de noi locuri de muncă, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a ţării şi, implicit, la atingerea obiectivelor strategice de securitate”.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie în valoare de peste un miliard de euro”HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial, oferind comandanţilor opţiuni pentru succesul misiunii în operaţiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere”, mai precizează sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.