Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că Guvernul a adoptat un Memorandum prin care a mandatat Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană să înceapă negocierile în vederea închirierii noului sediu din Bruxelles, ce va fi folosit pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE, clădirea fiind situată pe Avenue Cortenbergh la numărul 107.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit MAE, propunerea a fost selectată de către comisia constituită la nivelul Ministerului de Externe în urma analizării tuturor ofertelor conforme cu necesităţile logistice şi de reprezentare ale României pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE.

„Selecţia a ţinut cont de preţ, suprafaţă, starea imobilului, a dotărilor şi utilităţilor, numărul locurilor de parcare, proximitatea faţă de sediul Consiliului UE, configuraţia spaţiilor (săli de conferinţe şi reuniuni, birouri etc.). Comisia a propus clădirea situată pe Avenue Cortenbergh la numărul 107, care a fost folosită şi de Slovacia pe perioada Preşedinţiei Consiliului UE (semestrul al doilea din 2016)”, se mai arată în comunicatul MAE.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a afirmat că „asigurarea unui spaţiu corespunzător din punct de vedere logistic şi de reprezentare este un element cheie în exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE”.

„Prin decizia de ieri, am intrat în linie dreaptă pentru rezolvarea unei probleme esenţiale în perspectiva anului 2019. Exercitarea unei preşedinţii de succes la Consiliul UE este, probabil, cel mai important proiect al României, după aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană. Este o prioritate în programul nostru de guvernare, fiindcă ne oferă oportunitatea consolidării profilului european al României, ca stat matur şi responsabil”, a completat Ana Birchall, citată în comunicat.

În 3 mai, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, declara, la Parlament, referitor la pregătirea României pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, că există probleme foarte importante cu care ţara noastră se confruntă din punct de vedere logistic şi protocolar, exemplificând prin lipsa sediilor pentru ca reprezentanţa noastră permanentă la Bruxelles să poată face faţă cerinţelor care vor fi în sarcina ei.

”Avem nevoie de o anumită viziune în legătură cu ceea ce vom putea să obţinem în anii următori până în 2019. Nu putem să ne asumăm obligaţii financiare sau să facem diverse achiziţii fără a avea siguranţa unei bugetări multianulae până în anul 2019, inclusiv prima parte a anului 2019 când vom asigura efectiv Preşedinţia. (...) Lucrurile sunt extrem de complicate şi sunt foarte multe. Pornesc de la cea mai simplă chestiune: nu avem sediu, nu avem posibilităţi până acum de a ne asigura o logistică corespunzătoare din punct de vedere al spaţiului. Suntem în curs de a examina toate posibilităţile care apar şi în acelaşi timp cele mai bune dintre ele din punct de vedere financiar”, a declarat Teodor Meleşcanu.

O altă problemă semnalată de ministrul de Externe este legată de delegaţia permanentă a României la Uniunea Europeană ”care locuieşte într-un imobil care nu va putea face faţă nici pe departe cerinţelor care vor fi în sarcina reprezentanţei noastre permanente”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.