Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite, miercuri, că aproximativ 40 de români au solicitat sprijin din partea Consulatului General al României la Istanbul, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului, însă aceştia nu au fost răniţi, cu excepţia unei persoane, care a suferit leziuni uşoare la picioare din cauza busculadei create în urma atacurilor soldate cu cel puţin 36 de morţi şi 147 de răniţi.
"Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanenţă asistenţa consulară unui număr de aproximativ 40 de cetăţeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetăţeni români aflaţi în aeroport în momentul deflagraţiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul", anunţă Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul precizează că nu există victime de cetăţenie română în urma atacului de la aeroportul Ataturk, însă o persoană a suferit leziuni uşoare în busculada provocată de panica de pe aeroport.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Cetăţenii români aflaţi în atenţia Consulatului nu sunt răniţi, cu excepţia unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viaţa persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată şi cazată la hotel la puţin timp după producerea exploziilor", mai precizează MAE.
Reprezentanţii MAE spun că, pe tot parcursul nopţii, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Autorităţile continuă investigaţiile pentru a vedea dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Mai mult, se caută şi soluţii cât mai rapide pentru repatrierea cetăţenilor români care se aflau în zona aeroportului pentru a reveni în ţară.
"Situaţia este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenţei consulare cetăţenilor români. (...) Precizăm că, pe parcursul nopţii precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetăţenilor aflaţi în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistenţa necesară", adaugă MAE.
Cel puţin 36 de persoane au fost ucise, iar alte 147 au fost rănite, în atacul de marţi seara de pe aeroportul Ataturk - cel mai sângeros din metropola turcă, vizată de trei ori anul acesta - a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri premierul turc Binali Yildirim, relatează The Associated Press şi AFP.
Toate indiciile sugerează, până acum, că gruparea jihadistă Statul Islamic se află în spatele atacului, a spus premierul. Trei atentatori au venit la aeroport cu un taxi şi s-au detonat după ce s-a deschis focul asupra lor, a adăugat Yildirim.
Întrebat dacă un al patrulea atacator ar fi scăpat, şeful Guvernului a răspuns că autorităţile turce nu au o asemenea evaluare, dar iau în considerare orice posibilitate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.