Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, şi soţia sa, Mari, au fost, joi, la Memorialul Colectiv, unde a rememorat faptul că oamenii din România au văzut victimele tragediei din Clubul Colectiv ca fiind victime ale corupţiei şi atunci s-au declarat hotărâţi să lupte împotriva corupţiei, astfel că nu s-a aşteptat ca, după trei ani, lupta anticorupţie să fie slăbită, aşa cum s-a întâmplat recent, ca independenţa justiţiei să fie ameninţată, că va exista un risc şi mai mare ca selectarea procurorilor să fie din nou politizată, ceea ce îngrijorează Statele Unite.
Ambasadorul Hans Klemm a spus că tragedia s-a produs la scurt timp după ce el şi soţia sa au ajuns în România şi că a avut un impact emoţional puternic pentru ei, mai ales că o tragedie similară s-a produs în SUA, cu 10 ani înainte, într-un loc unde se aflau şi ei doi.
Diplomatul american a spus că ceea ce s-a întâmplat după tragedia din Colectiv a fost foarte emoţionant - oamenii şi companiile care au încercat să ajute victimele care scăpaseră cu viaţă, foarte multe însă cu răni grave.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Klemm a amintit şi ţările care au oferit sprijin: Israel, Olanda, Franţa, Austria, Italia şi altele. El a spus că, din păcate, distanţa la care se află SUA a împiedicat acordarea de sprijin medical imediat.
Ambasadorul SUA a spus că a fost impresionant modul în care românii au reacţionat, faptul că au spus că victimele acestei tragedii sunt victime ale corupţiei şi că sunt hotărâţi să lupte împotriva corupţiei. Klemm a adăugat că acest lucru este susţinut întotdeauna de Statele Unite.
”Privind în urmă cu trei ani, nu m-aş fi aşteptat ca lupta anticorupţie să fie slăbită, aşa cum s-a întâmplat recent, ca independenţa justiţiei să fie ameninţată, că va exista un risc şi mai mare ca selectarea procurorilor să fie din nou politizată. E ceva ce nu aş fi prezis în urmă cu trei ani. Fără îndoială, ca ambasador american, e un motiv de mare îngrijorare pentru mine personal, pentru ambasada mea, dar şi pentru Statele Unite”, a spus ambasadorul Hans Klemm la Memorialul dedicat victimelor de la Clubul Colectiv.
Trei ani au trecut de la una din cele mai mari tragedii din istoria recentă a României – incendiul din clubul Colectiv. După seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului. „Nu avem nimic”, spun ei, nici spitale pentru arşi, nici pansamente speciale, nici empatie din partea medicilor. Au fost începute anchete penale, dar la trei ani de la tragedie nu există niciun vinovat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.