Scriitorul şi analistul de politică externă american Robert Kaplan a afirmat, în emisiunea ”După 20 de ani” de la Pro TV, că Rusia este interesată să slăbească legăturile României cu Vestul, transformând ţara noastră într-un stat cât mai nesigur, mai slab şi mai corupt.
Invitat să comenteze avertismentele recente lansate de Rusia către România în legătură cu operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, Robert Kaplan a spus: ”Cred că spune «Păzeşte-te, România. Vom profita de orice ocazie pentru operaţiuni de spionaj îndreptate împotriva voastră.» Pentru că aveţi acest scut antirachetă e în interesul lor, al ruşilor, să facă România cât mai slabă, mai coruptă şi mai nesigură cu putinţă. Cu alte cuvinte, vă spun să slăbiţi legăturile. Cu cât legătura României cu Vestul este mai slabă, cu atât mai bine pentru Rusia.”
Potrivit lui Kaplan, imperialismul rus în secolul XXI foloseşte în primul rând subversiunea ca modalitate de manifestare, mai puţin forţa armată brută.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”De exemplu, sugrumarea Europei Centrale şi de Est prin reţeaua de conducte de gaze naturale. Cu cât ţările Europei Centrale şi de Est sunt mai dependente de gazele naturale ruseşti, cu atât mai bine e pentru Rusia, cu atât mai mult întăresc imperialismul rusesc”, a explicat Kaplan.
De asemenea, Rusia cumpără mass-media prin intermediari, se foloseşte de reţele de crimă organizată sau cumpără politicieni susceptibili la corupţie. ”În privinţa politicienilor, orice extremişti sunt buni, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, deoarece extremiştii provoacă instabilitatea politică, provoacă fărâmiţarea partidelor politice, iar cu cât mai scena politică e mai divizată şi mai instabilă, cu atât ţara e mai slăbită, iar cu cât o ţară e mai vulnerabilă, cu atât e mai prost văzută în Vest, în Bruxelles şi în Washington. Toate aceste strategii funcţionează în favoarea Rusiei. Dacă toate astea se întâmplă simultan, se poate vorbi de un atac”, a apreciat publicistul american.
El a relatat şi o discuţie pe care a avut-o cu fostul preşedinte Traian Băsescu legate de actvităţile subversive ale Rusiei. ”M-a chemat în biroul său şi mi-a ţinut un curs, explicându-mi că Articolul 5 nu protejează o ţară din NATO împotriva celor mai probabile forme de agresiune rusească, de la începutul secolului al XXI-lea. Ruşii vor nega, iar NATO va trimite o comisie de anchetă. NATO nu va răspunde direct la aşa ceva”, a spus Robert Kaplan
Pe de altă parte, Statele Unite ar putea reacţiona. ”De exemplu cu scutul antirachetă. Acesta e un răspuns. Sau poate trimite mai multe nave în Marea Neagră. Poate încerca să suprime împrumuturile ruseşti”, a mai spus Kaplan.
Robert Kaplan este un cunoscut autor al unor cărţi pe teme de politică externă şi jurnalist care a scris, printre altele, pentru Washington Post şi New York Times. Una dintre zonele sale de interes este Europa de Est. Recent a publicat cartea ”În umbra Europei” care se referă, aproape exclusiv la România postcomunistă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.