Analistul politic american Robert Kaplan a afirmat că România este una dintre puţinele ţări care are un interes major în deznodământul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, el afirmând că nu există riscul unei înţelegeri între SUA şi Rusia care să compromită securitatea României, spre deosebire de cazul unui eventual succes al lui Donald Trump.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că România face parte din grupul relativ mic de ţări care va fi foarte influenţată de preşedintele ales, deoarece România este un stat din prima linie a frontului împotriva Rusiei lui Putin, la fel cum ţări precum Filipine şi Vietnam sunt în prima linie în Marea Chinei de Sud, împotriva Chinei”, a afirmat Robert Kaplan, în emisiunea ”După 20 de ani”, difuzată duminică de către Pro TV.

Kaplan a arătat că Hillary Clinton consideră că Statele Unite au obligaţii istorice faţă de NATO şi faţă de UE, de a le apăra de agresivitatea rusă. ”Hillary Clinton are o perspectivă istorică foarte bine formată şi e posibil să fie un aliat mai sigur decât administraţia Obama. Acesta e un lucru bun”, crede Kaplan.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În schimb, disponibilitatea candidatului republican Donald Trump de a negocia cu Rusia ar putea arăta că este dispus la compromisuri, fără a statua exact principiile pe care este dispus să le apere. 

”Pare să nu aibă nicio loialitate faţă de NATO, ceea ce e o veste foarte proastă pentru România. Cred că o ţară ca România are o miză mare în aceste alegeri”, consideră scriitorul american.

Întrebat despre posibilitatea unor negocieri ruso-americane cu impact major asupra unor alte state, Kaplan a răspuns: ”Cred că dumneavoastră vă referiţi la o înţelegere care ar compromite securitatea ţărilor din Europa de Est. Cu Hillary Clinton, nu trebuie să vă temeţi de aşa ceva, dar cu Donald Trump da.”

În ce priveşte modul în care este văzută România de către Washington, Kaplan a spus că ţării noastre nu i se dă foarte mare atenţie pentru că nu este o ţară cu probleme, fiind ocolite de crize politice sau sociale majore.

”Atenţia Washingtonului e foarte limitată şi se concentrează numai pe locurile unde se desfăşoară crize majore. Aşadar, la România nu se prea gândesc. Românii trebuie să se gândească să influenţeze o elită din Washington, care să cuprindă poate 300-400 de oameni, care sunt implicaţi direct în relaţiile cu Europa şi cu România. Oamenii din Departamentul de Stat, cei din Departamentul Apărării, cei de la Trezorerie, experţii în studii europene din diferitele instituţii”, a declarat americanul.

Robert Kaplan este un cunoscut autor al unor cărţi pe teme de politică externă şi jurnalist care a scris, printre altele, pentru Washington Post şi New York Times. Una dintre zonele sale de interes este Europa de Est. Recent a publicat cartea ”În umbra Europei” care se referă, aproape exclusiv, la România postcomunistă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.