Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la deschiderea lucrărilor Forumului oamenilor de afaceri româno-bulgar, că România şi Bulgaria trebuie să-şi îmbunătăţească infrastructura rutieră, feroviară şi fluvială şi să fluidizeze traficul la frontieră pentru a facilita cooperarea regională şi prosperitatea economică a ambelor ţări.
În deschiderea lucrărilor forumului, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi la care Iohannis a participat împreună cu omologul său bulgar, Rumen Radev, preşedintele român a subliniat că valoarea totală a schimburilor noastre comerciale s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, după ce în ultimii 3 ani a înregistrat o creştere medie anuală de peste 7%.
Klaus Iohannis consideră că îmbunătăţirea infrastructurii poate amplifica şi mai mult schimburile comerciale româno-bulgare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Modernizarea porturilor dunărene, asigurarea condiţiilor de navigabilitate şi dezvoltarea transportului fluvial, construirea de noi poduri rutiere sunt doar câteva proiecte care pot face din Dunăre – şi o spun cu atât mai apăsat astăzi, 29 iunie, de Ziua Internaţională a Dunării – o veritabilă sursă de prosperitate pentru economiile noastre. Cooperarea regională va fi mai puternică atunci când infrastructura, atât cea rutieră, cât şi cea feroviară şi fluvială, va facilita mai mult şi mai bine circulaţia persoanelor şi a mărfurilor între ţările noastre. Pentru asta, autorităţile din ambele state trebuie să identifice soluţii concrete de fluidizare a traficului prin punctele de frontieră”, a afirmat Iohannis.
El a enumerat şi domeniile în care oamenii de afaceri români şi bulgari pot coopera: turismul, construcţiile, sectorul metalurgiei şi subansamblelor pentru industria auto, IT&C.
”Un alt exemplu se referă la cooperarea energetică regională, obiectiv de importanţă vitală pentru economiile din regiune şi cetăţenii noştri. În această privinţă, salut inaugurarea, în 2016, a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse. Totodată, România acordă o importanţă deosebită gazoductului BRUA. Suntem convinşi că, prin consecvenţă şi determinare din partea tuturor partenerilor naţionali şi comerciali, BRUA va spori importanţa ţărilor noastre pe harta energetică a Europei”, a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, preşedintele a afirmat că statul de drept şi măsurile anticorupţie au o influenţă directă şi asupra mediului de afaceri din ambele state.
”Mediul de afaceri din ţările noastre are nevoie de un cadru legislativ eficient, clar şi adaptat spaţiului economic în care îşi desfăşoară activitatea. Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci şi o stare de spirit, instituţii puternice, legi stabile şi predictibile, toleranţă zero faţă de corupţie. Numai aşa putem susţine în mod durabil investiţiile, antreprenoriatul şi economia de piaţă”, a conchis preşedintele Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.