Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut omologului său german, Joachim Gauck, în cadrul discuţiilor pe care cei doi le-au avut luni la Cotroceni, să ofere exertiză germană pentru deschiderea la Bucureşti a unui Muzeu Naţional al Comunismului, totodată cei doi convenind ca România şi Germania să demareze proiecte comune privind patrimoniul cultural săsesc din Transilvania.
”Preşedintele Gauck este o personalitate de referinţă pentru revoluţia anti-comunistă din Republica Democrată Germană şi reunificarea Germaniei. În acelaşi timp, este şi un vechi prieten al României, fiind binecunoscut interesul său autentic pentru procesul de transformare post-comunistă din ţara noastră. De aceea, am discutat şi importanţa asumării trecutului la nivelul societăţii. În acest context, i-am vorbit despre intenţia mea de a înfiinţa cât mai curând la Bucureşti un Muzeu Naţional al Comunismului”, a declarat Klaus Iohannis la finele discuţiilor cu Gauck.
Preşedintele român a afirmat că preconizatul muzeu va fi un simbol al hotărârii statului român de a nu da uitării tragediile petrecute în regimul totalitar comunist. ”Sprijinul german în această materie ne-ar fi de un real folos şi, de aceea, l-am rugat pe preşedintele Gauck, cunoscând contribuţia sa valoroasă în acest domeniu, să susţină schimbul de experienţă şi să ne ofere expertiza germană. Ne dorim un muzeu construit după cele mai înalte standarde, care să devină o instituţie de educaţie şi de amintire”, a spus preşedintele Iohannis.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cele două state intenţionează să consolideze colaborarea în oromovarea intereselor persoanelor de etnie germană din România din punct de vedere educaţional şi cultural.
”Mă bucur să constat aprecierea deosebită a domnului preşedinte, a Germaniei, privind modelul interetnic şi intercultural românesc. Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniul saşilor, dar, în acelaşi timp, şi patrimoniul nostru comun, european”, a anunţat Iohannis.
În 1989, pastorul Joachim Gauck s-a numărat printre fondatorii Noului Forum, mişcare de opoziţie anticomunistă din RDG, ce a contribuit la căderea regimului lui Erich Honecker în Germani de Est şi la reunificarea germană din 1990. Din 1990 până în 2000, Gauck a fost comisar federal pentru arhivele Stasi, serviciul secret din RDG, calitate în care actualul preşedinte a demascat crimele comise de regimul comunist est-german.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.