Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, după ce România nu a obţinut un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020-2021, că unele "declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive" formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române au condus la "alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţă faţă de candidatura României". "Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe", arată şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri seară, de Administraţia Prezidenţială.

"În ciuda demersurilor diplomaţiei române - care a reuşit să obţină un număr considerabil de angajamente de susţinere din partea statelor membre - o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române - faţă de care Preşedintele României a luat poziţie fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţă faţă de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe", scrie în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Iohannis spune că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat şi substanţial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomaţi şi experţi, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii şi mai ales în ultimii ani.

"Preşedintele României apreciază tot efortul depus de diplomaţia română. De-a lungul acestei campanii - plasate sub imperativul promovării Păcii, Justiţiei şi Dezvoltării durabile - Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut constant şi ferm acest obiectiv major de politică externă şi s-a implicat activ în demersurile diplomatice desfăşurate în acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise către omologi străini, această prioritate fiind evocată de asemenea atât în discursurile publice ale şefului statului, din ţară sau din străinătate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunării Generale a ONU, precum şi în cadrul tuturor interacţiunilor de nivel înalt, de tip bilateral şi multilateral, cu omologii şi partenerii străini. Totodată, Administraţia Prezidenţială a sprijinit şi a cooperat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfăşurare a campaniei de promovare", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis reconfirmă ataşamentul ţării noastre faţă de diplomaţia multilaterală şi faţă de principiile şi valorile consacrate în Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite.

"Preşedintele Klaus Iohannis mulţumeşte pe această cale tuturor statelor partenere care au acordat încrederea şi votul lor României şi felicită Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat şi pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort. România va continua să îşi mobilizeze expertiza şi resursele în serviciul Organizaţiei şi va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor naţiunilor, precum şi pentru pacea şi securitatea internaţionale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienţei Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiţiei şi Dezvoltării", mai scrie în comunicat.

Conform sursei citate, calitatea de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite a reprezentat pentru România, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ şi onest, Organizaţia continuând să fie pentru diplomaţia românească o platformă valoroasă pentru negocieri multilaterale.

Potrivit MAE, România a candidat, în 7 iunie, pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020- 2021. În primul tur, România a obţinut un număr de 78 de voturi.

În ultimul tur al alegerilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Estonia a obţinut un număr mai mare de voturi, fiind aleasă ca reprezentant al Grupului Est-European.

"România s-a angajat mai târziu în această campanie, practic din 2017, din dorinţa de a contribui la întărirea rolului unic al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de garant al păcii şi securităţii mondiale, de promotor al dezvoltării durabile şi susţinător al drepturilor omului. Indiferent de rezultatul final, acţiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internaţional al României şi au condus la dinamizarea şi, în unele cazuri, relansarea relaţiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate şi dificil accesibile, neacoperite de actuala reţea diplomatică a ţării noastre", arată MAE, într-un comunicat de presă transmis vineri seară.

Conform sursei citate, campania a generat o revigorare a dialogului României cu organizaţii regionale şi subregionale din întreaga lume şi o mai bună cunoaştere a realităţilor şi provocărilor pe care acestea le înfruntă.

"România va rămâne profund angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar diplomaţia română va continua să se implice în promovarea obiectivelor acesteia şi să lucreze pentru a consolida locul României între naţiunile implicate în efortul de a asigura progresul către o lume mai sigură, mai liberă şi mai prosperă", mai arată MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.