Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în declaraţia comună susţinută cu preşedintele german Joachim Gauck, că România consideră relaţia cu Germania ca una de importanţă strategică, bazată atât pe colaborarea în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi pe nivelul schimburilor economice dintre cele două state.
”Pentru România, relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO. L-am asigurat pe preşedintele Gauck că România rămâne dedicată proiectului european şi acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene. Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar şi responsabil”, a declarat Klaus Iohannis după convorbirile avute cu preşedintele Joachim Gauck.
În plan economic, Iohannis a invocat faptul că Germania este principalul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră. ”Am arătat în discuţii că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creştere economică şi consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investiţional în oportunităţile oferite de piaţa românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani”, a mai spus preşedintele român.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Alte teme abordate au fost evoluţiile din vecinătatea estică a Uniunii Europene, migraţia şi funcţionarea spaţiului Schengen. ”L-am asigurat pe domnul preşedinte de valoarea adăugată pe care aderarea României la spaţiul Schengen ar aduce-o, aceasta rămânând un obiectiv prioritar al ţării noastre. Am abordat, de asemenea, situaţia din Republica Moldova. Menţinerea stabilităţii şi a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră şi credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni”, a spus Iohannis.
În ce priveşte apropiatul summit NATO de la Varşovia, preşedintele român crede că acesta trebuie să transmite un mesaj de solidaritate şi coeziune a Alianţei Nord-Atlantice. ”Am reiterat în acest context poziţia cunoscută a României privind întărirea echilibrată şi proporţională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluţiile de securitate din Zona Mării Negre”, a conchis preşedintele român.
Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck se află într-o vizit oficială în România ce a început-o luni prin întâlnirea cu omologul său român. Tot luni, la ora 16.45, premierul Dacian Cioloş se va întâlni cu preşedintele Joachim Gauck care, ulterior, va avea discuţii, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi cu Florin Iordache, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.
Marţi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale în România, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, va rosti alocuţiunea ”Europa: pasiune pentru raţiune“. Manifestarea are loc la invitaţia ”New Europe College“ şi a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti. Discuţia finală va fi moderată de Andrei Pleşu, preşedinte al ”New Europe Foundation“ şi al Forumului Româno-German.
Tot marţi, preşedintele federal Gauck se va afla la Sibiu, împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, alături de care va merge apoi la Cisnădie, unde va vizita biserica fortificată din această localitate. Această vizită se află sub semnul patronajului pe care cei doi şefi de stat ai României şi Republicii Federale Germania îl exercită împreună, din luna aprilie 2014, asupra Fundaţiei "Bisericile fortificate“.
La Sibiu, preşedintele federal Gauck va avea discuţii şi cu reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor din România şi va vizita primăria oraşului, Liceul Brukenthal şi Biserica Evanghelică.
Preşedintele german Joachim Gauck a anunţat pe 6 iunie că nu va candida pentru un al doilea mandat, după ce îl încheie pe cel în curs, de cinci ani. Gauck, în vârstă de 76 de ani, un fost pastor şi activist pentru drepturile omului din fosta Republică Democratică Germania (RDG) deţine funcţia de preşedinte, un post esenţial onorific, din 2012.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.