Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit, duminică, militarilor străini din forţele NATO dislocaţi în România, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Şeful statului reafirmă că România va continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Mulţumesc aliaţilor noştri pentru că sunteţi aici, poporul român vă este recunoscător. Numai împreună putem asigura securitatea euro-atlantică şi pacea cetăţenilor noştri. Bine aţi venit în România!”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis duminică, la Baza 57 aeriană Mihail Kogălniceanu, adresându-se, în limbile română, engleză, franceză, germană şi italiană militarilor străini aflaţi în judeţul Constanţa. 
Şeful Statului a condamnat conflictul militar din Ucraina. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 

 
„Agresiunea militară declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental şi în mod dramatic securitatea europeană, cea trans-atlantică şi cea globală. Comunitatea internaţională a răspuns unitar şi rapid. Au fost luate măsuri substanţiale, pe de o parte, pentru ajutorarea Ucrainei greu încercate de această agresiune extrem de brutală în care şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi şi foarte mulţi civili. Pe de altă parte, au fost implementate o serie de pachete de sancţiuni foarte dure şi extinse la adresa Rusiei şi a Belarusului. În contextul acestei crize, România s-a mobilizat în mod exemplar şici vorbesc atât de autorităţi, cât şi de societatea civilă şi mediul privat”, a afirmat Klaus Iohannis în discursul ţinut la Baza Aeriană 57. 
Acesta a făcut referire la măsurile luate pentru primirea refugiaţilor din Ucraina, pentru facilitarea tranzitului celor care părăsesc ţara şi la asistenţa umanitară oferită de statul român refugiaţilor. Iohannis a vorbit şi despre înfiinţarea hub-ului logistic care să colecteze şi să transporte donaţiile internaţionale către Ucraina. 
„În plan securitar, la nivelul NATO s-au accelerat măsurile de pregătire a forţelor aliate şi se lucrează pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe flancul estiv. Ţara noastră va continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic, n special la Marea Negară”, a adăugat Iohannis.
Şeful statului a vorbit şi despre intenţia României de a creşte cu 0,5% din PIB alocarea pentru domeniul militar, pentru a-şi consolida capacitatea de apărare. 
„Dragi militari, dragi soldaţi aliaţi, prezenţa dvs. pe teritoriul României reprezintă expresia cea mai concretă a coeziunii şi unităţii aliate în efortul nostru colectiv de a asigura o prezenţă înaintată robustă în cadrul posturii de apărare şi descurajare a NATO pe flancul estic. Faptul că dvs. sunteţi aici le va da românilor şi mai mult încredere că, indiferent de evoluţiile din perioada următoare, România beneficiază de garanţii de securitate şi de protecţie ca niciodată în istoria sa. Alături de colegii voştri, militarii români, sunteţi scutul de apărare a valorilor euro-atlantice care ne unesc şi ne inspiră: democraţia, respectarea drepturilor omului şi statul de drept. Împreună, uniţi, vom apăra aceste principii şi valori”, le-a mai transmis Klaus Iohannis militarilor.
Klaus Iohannis a făcut de asemenea referire la tragediile aviatice din 2 martie, în care opt militari au murit, transmiţând încă o dată condoleanţe familiilor îndoliate. Acesta a propus un moment de reculegere în memoria celor care au murit la datorie.
Şeful statului se află la baza militară împreună cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul român al Apărării Vasile Dîncu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.