Preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, că diplomaţia ţării sale este criticată în legătură cu modul în care vede relaţiile cu Rusia, însă preşedintele german s-a arătat încrezător că această chestiune va avea o rezolvare la Summitul NATO de la Varşovia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gauck a menţionat că, uneori, ”diplomaţia germană, atunci când este vorba de Europa de Est, este văzută cu ochi critici, pentru că ea încearcă să deschidă şi să ţină deschise uşile pentru dialogul cu Rusia”. 

”Nu este vorba de defetism (...) Nu vrem să fugim de responsabilitatea noastră. Noi toţi ştim de unde provin provocările şi iată de ce sunt ferm convins că, alături de partenerii noştri şi vecinii noştri din Europa Centrală şi de Est, vom găsi o soluţie comună, la final de Summit”, a mai declarat Joachim Gauck. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a spus că Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de o poziţie comună în ce priveşte situaţia de pe flancul estic al NATO. ”Aşteptăm cu nerăbdare să vedem dacă deciziile din Ţara Galilor vor fi reconfirmate la Varşovia. Avem nevoie de o voce comună, de o poziţie comună atunci când vrem să contracarăm provocările existente. Oamenii care sunt mai aproape de zona de pericol, vorbesc adeseori cu o voce mai puternică, despre aceste provocări, spre deosebire de cei care se află mai departe”, a precizat preşedintele Germaniei. 

Preşedintele Germaniei a arătat, în final, că ”a venit ca prieten şi va pleca la fel, ca prieten”. ”Prietenii se ascultă, se ajută reciproc şi cred că aşa trebuie să fie şi pe viitor”, a completat Gauck.

Întrebat care este poziţia Germaniei faţă de menţinerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei câtă vreme Rusia nu va îndeplini în totalitate obligaţiile sale în baza Acordurilor de la Minsk şi nu-şi va revizui comportamentul agresiv, preşedintele Republicii Federale Germania a precizat că ţara sa îşi doreşte, în continuare, cu fermitate ca Acordurile de la Minsk să fie respectate.

”Iată de ce nu există niciun motiv de îngrijorare majoră. Dacă citim textele ministrului german al Afacerilor Externe, veţi înţelege că nu este vorba de a ne distanţa de cele stipulate prin acordurile încheiate anterior. Partea germană este, la rândul ei, cea care, alături de partenerii săi, s-a luptat pentru existenţa şi încheierea acestor Tratate de la Minsk. Când la prima încercare nu am reuşit, am reluat eforturile şi, iată, am reuşit să finalizăm acest acord”, a spus Gauck.

Preşedintele german a arătat că ”este vorba de un conflict care pare greu de a fi rezolvat”. ”Trebuie să parcurgem paşi mici, dar vizibili, trebuie să ne gândim care sunt aceşti paşi şi nu este însă vorba de paşi care neagă într-o oarecare măsură cele stipulate la Minsk. Am căzut oarecum în această situaţie ingrată de a explica poziţia Guvernului german, însă nu am făcut nimic altceva decât să prezint ceea ce şi eu la rândul meu am citit în presă. Deci, nu pot decât să explic acest lucru aşa cum îl văd eu, fără să divulg vreun secret de stat. Gândiţi-vă la ce spuneam mai înainte. Germania nu fuge. Germania se află pe o cale în care îşi propune să participe la creionarea unei situaţii. Lucru acesta este important de ştiut. Nu trebuie să ne dorim neapărat să păstrăm nişte lucruri care au fost într-un fel sau altul stipulate”, a mai menţionat oficialul german.

În ce priveşte problema aderării ţării noatre la spaţiul Schengen, Gauck a spus: ”Este un dosar pe noi îl tratăm cu seriozitate, chiar dacă eu, personal, nu sunt membru al Guvernului şi nu vă pot oferi informaţii concrete”, a spus preşedintele german despre aderarea României la Spaţiul Schengen. 

Preşedintele Republicii Federale Germania a arătat în declaraţia sa că România este un conglomerat de minorităţi şi culturi naţionale. 

”Cultura şi minoritatea germană este una dintre ele, unul din elementele care caracterizează ţara dumneavoastră. Cu toţii ştim că, în perioada comunistă, oamenii din Transilvania, şi cei din Banat, au trecut prin vremuri foarte grele, au avut dificultăţi în a părăsi această ţară. Oameni ca dumnevoastră, domnule preşedinte, nu sunteţi de vină. De vină au fost alţii”, a spus Joachim Gauck. 

El a arătat că se bucură că în România există germani care au considerat că aici este viitorul lor şi care îşi îngrijesc limba, tradiţiile şi cultura şi a mulţumit preşedintelui Iohannis şi Guvernului pentru sprijinul acordat minorităţii germane. 

Preşedintele german s-a referit şi la bisericile fortificate. ”Nu aţi amintit cât de frumos este la Sibiu. Sigur, sunteţi un preşedinte modest. Noi ne bucurăm în orice caz că vom avea parte de o scurtă vizită la Sibiu, unde vă vom urma pe foştii paşi în calitate de primar, o calitate care a rămas în memoria cetăţenilor, rezultatele pe care le-aţi avut şi care au dus la alegerea dumneavoastră ca preşedinte”, a mai declarat Gauck.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a criticat, sâmbătă, Alianţa Nord-Atlantică pentru exerciţiile militare organizate în estul Europei, care nu sunt decât "o demostraţie belicoasă de forţă, contraproductive pentru securitatea regională şi pasibile să inflameze relaţiile cu Rusia".

De asemenea, Steinmeier a cerut alianţei militare să înlocuiască exerciţiile şi demostraţiile de forţă cu dialogul şi cooperare în ceea ce priveşte Rusia.

”Ceea ce nu ar trebui să facem este să inflamăm situaţia chiar mai mult prin acţiuni belicoase. Oricine crede că o paradă simbolică de tancuri va aduce securitatea la frontiera estică a alianţei se înşeală amarnic. Am fost bine sfătuiţi să nu creăm pretexte pentru a resuscita o veche confruntare”, a explicat demnitarul german.

În urmă cu aproximativ o săptămână, NATO a lansat exerciţii militare pentru un atac simulat al ruşilor asupra teritoriului polonez. Exerciţiile militare, programate să dureze două săptămâni, implică 31.000 de trupe, dintre care 14.000 de soldaţi americani, 12.000 de militari polonezi şi alţi 1.000 de britanici. Mai multe avioane de luptă nave militare sunt implicate în exerciţii, alături de 3.000 de autovehicule.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.