Europarlamentarul Siegfried Mureşan a solicitat, în discursul susţinut în plenul Parlamentului European, la Bruxelles, ca pentru combaterea pandemiei de Covid-19 să fie mobilizate cele 4,1 miliarde de euro din Bugetul Uniunii Europene neutilizate anul acesta. El a declarat că Grupul PPE din care face parte va aproba propunerile Comisiei Europene şi nu va depunde niciun amendament.
„Trebuie să fim cu toţii îngrijoraţi în legătură cu ce se întâmplă în fiecare colţ al Europei”, şi-a început el alocuţiunea din plenul Parlamentului European din cadrul dezbaterii de astăzi privind măsurile împotriva coronavirus în Europa.
În opinia lui, „răspunsul la această criză este solidaritatea”. Mureşan a precizat că Grupul PPE nu va depune niciun amendament la propunerile Comisiei Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Putem obţine solidaritate prin măsuri concrete. Vestea bună este că CE a propus acţiuni concrete cu mai puţin de 2 săptămâni în urmă şi noi le vom adopta. Două dintre cele trei propuneri pe care le vom adopta astăzi au legătură cu Bugetul Uniunii Europene. Ca vicelider al Grupului PPE responsabil pentru buget, vă spun că grupul nostru va aproba aceste propuneri astăzi, nu vom depune niciun amendament şi vom respinge orice alt amendament propus care ar putea întârzia intrarea în vigoare a acestor propuneri. Le vom aproba astăzi şi vrem ca acestea să intre în vigoare imediat”.
Eurodeputatul a adăugat că „mai sunt încă peste 4,1 miliarde de euro neutilizate din bugetul UE pentru acest an” şi a făcut apel la Comisia Europeană „să mobilizeze aceste resurse, resurse noi, resurse proaspete, în lupta împotriva coronavirusului”.
„Le putem aloca pentru a finanţa cercetarea, pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului. Putem să le alocăm pentru a achiziţiona echipamente medicale. Doamna preşedintă a Comisiei a explicat că ea are acum mecanisme necesare pentru a face aceste lucruri. Le putem aloca pentru a ajuta pe cei aflaţi în nevoie, pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii”.
În plus, a precizat că Bugetul UE pe următorii 7 ani va trebui să conţină „o rezervă consistentă pentru crize asemănătoare în viitor”.
El a concluzionat: „Europa înseamnă să călătorim, să ne întâlnim cu oamenii, să vizităm ţări noi, să învăţăm, să îi ascultăm pe ceilalţi. Europa înseamnă să ne dăm mâna, să ne îmbrăţişăm. Pentru a ne putea întoarce la asta cât mai repede posibil trebuie ca acum să nu mai facem toate aceste lucruri pentru o perioadă limitată de timp, de asemenea, din respect pentru personalul medical care gestionează această criză”.
La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului în China, au fost înregistrate peste 480.000 de cazuri de îmbolnăvire şi aproximativ 22.000 de decese. Mai mult de 116.000 de oameni au fost vindecaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.