Europarlamentarii au vorbit miercuri, în plen, la dezbaterea despre situaţia din România, despre importanţa luptei anticorupţie, despre modificările legislative care afectează independenţa justiţiei şi despre un popor român care luptă pentru democraţie, dar care este ignorat de propriul Guvern. Unul dintre membrii Parlamentului European a întrebat-o pe Viorica Dăncilă, prezentă şi ea la dezbatere, ce interese ascunse are Executivul român, în timp ce un alt europarlamentar a acuzat că autorităţile române vor să legalizeze corupţia. Europarlamentarul PSD Dan Nica PSD a astras atenţia că în România, justiţia se face doar în sala de judecată şi niciodată pe bază de protocoale secrete sau de înţelegeri oculte, iar Barbara Spinelli (GUE/NGL) a spus că acum România este condamnată pentru ce a făcut Jandarmeria la mitingul din 10 august, dar Spania nu, deşi forţele de ordine de acolo acţionează în acelaşi fel la manifestaţiile violente. În plen au existat şi contre între europarlamentarul ALDE Norica Nicolai şi preşedintele de şedinţă, pe procedura dezbaterilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Esteban González Pons (PPE): Românii s-au luptat pentru democraţie. De ce îi ignoraţi? Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră?

Un europarlamentar PPE a spus, miercuri, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind situaţia din România, că poporul român este decent şi curajos, pentru că a luptat mereu pentru democraţie, întrebând-o retoric pe premierul Viorica Dăncilă de ce nu îşi ascultă poporul şi de ce îi ignoră pe români

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Românii s-au luptat pentru democraţie, sunt un popor decent şi curajos. Îi ignoraţi, doamnă, de ce nu vreţi să vă ascultaţi poporul? Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră? Acest Parlament vrea să ştie aceste lucruri. Ascultaţi-vă poporul, românii vor doar transparenţă şi integritate”, a spus în plenul Parlamentului European Esteban González Pons, din grupul PPE.

Ska Keller (Verts/ALE): Guvernul român permite oamenilor condamnaţi să fure bani. Legalizaţi, de fapt, corupţia

Europarlamentarul Ska Keller (Verts/ALE) a subliniat aceeaşi idee: românii au luptat pentru democraţie şi au reuşit să dea jos o dictatură după zeci de ani, însă acum Guvernul României permite oamenilor condamnaţi să fure bani, legalizând, practic, corupţia. Keller a adăugat că se fură mai mulţi bani decât se investesc în spitale.

"România are o tradiţie îndelungă şi mândră pentru libertate. A dat jos o dictatură după 42 de ani. România a făcut-o, deşi a fost greu. Democraţia s-a dezvoltat, a intrat în UE, iar ce se întâmplă acum este cu atât mai îngrijorător. Guvernul vostru va permite oamenilor condamnaţi să fure bani. Legalizaţi, de fapt, corupţia. Banii sunt luaţi de la oameni şi merg în buzunarele altora. Românilor le pasă, pentru că au ieşit în stradă”, a spus Ska Keller.

Ea a vorbit şi despre proteste şi a spus că i se pare total greşit că oamenii trebuie să aibă o autorizaţie, un acord pentru a protesta, deşi a protesta ţine de dreptul la libertate

Monica Macovei: Justiţia este primul duşman al PSD şi ALDE. Românii ripostează

Europarlamentarul Monica Macovei a acuzat coaliţia de guvernare în discursul de minciuni, impostură şi interese proprii, afirmând că pentru liderul PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin-Popescu Tăriceanu justiţia le este duşman.

"Dragnea şi Tăriceanu atacă acum UE, pentru că minciuna şi impostura le-au fost descoperite. Dar românii vor în Europa, vor în democraţie şi libertate. România nu este un grup de politicieni corupţi. Mulţi români au plecat în lume din cauza corupţiei, dar vor acasă. Justiţia este primul duşman al PSD şi ALDE, care au schimbat legile justiţiei ca să controleze magistraţii şi codurile penale pentru a bloca anchetele. Se folosesc de nişte protocoale ca să obţină revizuirea unor sentinţe de condamnare. Românii protestează, nu sunt inerţi, vor riposta întotdeauna ca să-şi apere democraţia”, a declarat Monica Macovei.

Guy Verhofstadt (ALDE): Nu mergeţi pe calea proastă, urmând exemplul Ungariei şi Poloniei, urmaţi recomandările Comisiei de la Veneţia

Un alt europarlamentar, din partea ALDE, a recomandat autorităţile române să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, subliniind că lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, nu slăbită.

"După părerea mea, România are două probleme: corupţia răspândită şi serviciile secrete. Un stat în stat. Ambele probleme trebuie abordate. Văd, doamna prim-ministru, o reacţie total nepotrivită. Slăbirea luptei anticorupţie şi subminarea procurorilor, ăsta nu este modul în care liberalii guvernează. Pot să vă dau un sfat: nu mergeţi pe calea proastă urmând exemplul Ungariei şi Poloniei. Urmaţi recomandările Comisiei de la Veneţia, să-i lăsaţi pe ei să analizeze sistematice propunerile de modificare a legislaţiei pentru că lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, nu slăbită. Puterea întunecată a vechii securităţi trebuie distrusă”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE).

Barbara Spinelli (GUE/NGL): De ce România trebuie condamnată, dar Spania nu?

Lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru un stat de drept, iar oamenii au ieşit în stradă pentru asta, însă sunt cuvinte puternice care descrie ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august pentru că aceleaşi violenţe şi acelaşi stil de intervenţie a forţelor de ordine au avut loc în alte state, precum Spania, consideră europarlamentarul Barbara Spinelli.

"Lupta împotriva corupţiei şi pentru independenţa justiţiei este crucială pentru statul de drept. (...) Apărarea statului de drept este importantă. Am ascultat ce s-a întâmplat în 10 august, protestatari bătuţi de Jandarmerie. Totuşi, sunt cuvinte puternice când avem exemple şi în alte ţări. De ce România trebuie să fie condamnată în timp ce Spania nu trebuie să fie?”, a declarat în plen Barbara Spinelli (GUE/NGL).

Dan Nica (PSD): În România, justiţia se face doar în sala de judecată şi niciodată pe bază de protocoale, de înţelegeri oculte

În România, justiţia nu se face pe baza protocoalelor secrete, susţine europarlamentarul PSD Dan Nica. El a spus că „trecutul întunecos” cu miniştri ai Justiţiei care au transformat procurorii în servitori şi i-au timorat pe judecori nu trebuie să se întoarcă.

„România nu mai acceptă să fie monedă de schimb în niciun fel de condiţii şi cu nicio altă ţară. Înţeleg că au fost îngrijorări în privinţa anumitor state membre, dar noi cerem ca fiecare ţară să fie judecată în funcţie de propriile sale merite. Noi, în România, încercăm în acest moment ca toate lucrurile care au ţinut de un trecut întunecos, de un sistem judiciar pervertit, de foşti miniştri ai Justiţiei care au transformat procurorii în proprii servitori, de cei care au timorat judecătorii. (...) Toată lumea trebuie să ştie că vremurile care au fost nu se mai pot întoarce, cu toate încercările disperate pe care le fac aceşti adevăraţi români din sală, precum Preda şi Macovei, şi care au reuşit să transforme justiţia română într-o ruşine. În România, justiţia se face doar în sala de judecată şi niciodată pe bază de protocoale, de înţelegeri oculte”, a declarat Dan Nica.

Laurenţiu Rebega (ECR): Nu trebuie adoptate sancţiuni care să afecteze cetăţenii români care nu au fost niciodată de acord cu sforăriile lui Liviu Dragnea

Europarlamentarul român Lauren'iu Rebega s-a declarat împotriva adoptării unor măsuri împotriva României din cauza afectării statului de drept, fiind de părere că sancţiunile ar trebui luate faţă de politicieni, nu faţă de cetăţenii care nu sunt vinovaţi de ce se întâmplă în ţară.

"În România, în ultimii ani s-au impus decizii politice care au încălcat unele state europene în privinţa statului de drept. Aceste decizii au fost luate de către liderul PSD Liviu Dragnea pentru rezolvarea problemelor sale personale şi toţi cei care îl susţin aici şi în ţară ştiu foarte bine. Nu voi fi de acord ca românii să fie pedepsiţi pentru ceea ce fac politicienii în ţara lor. Şi nu trebuie adoptate sancţiuni care să afecteze cetăţenii români care nu au fost niciodată de acord cu sforăriile lui Liviu Dragnea. Dacă colegii săi din guvernare sunt complici, atunci măsurile luate contra lor, nu contra cetăţenilor români. Îi invit pe colgii social-democraţi şi ALDE să ia atitudine faţă de cetăţenii români care susţin demersurile liderului lor politic. Să-i sancţionăm pe politicieni, nu pe cetăţeni”, a declarat în plenul Parlamentului European Laurenţiu Rebega.

Sophia In 'T Veld (ALDE): Parlamentul European nu este inamicul dumneavoastră, noi nu atacăm România; aş sugera să acceptaţi mâna de ajutor pe care o întindem

Reacţionând la discursul premierului Dăncilă din plen şi declararându-se dezamăgită de el, europarlamentarul Sophia In 'T Veld i-a spus oficialului român că nu ar trebui să se simtă atacată de Parlamentul European, pentru că acesta doar este preocupat de ce se întâmplă în România. Europarlamentarul i-a sugerat premierului să accepte ajutorul pe care îl oferă PE.

„Doamnă premier, mă bucur că sunteţi aici, dar trebuie să spun că sunt dezamăgită de discursul dumneavoastră. Parlamentul European nu este inamicul dumneavoastră, noi nu atacăm România. Suntem toţi aceeaşi familie, dar exprimă preocupări cu privire la evoluţiile din ţara dumneavoastră. Aş sugera să acceptaţi mâna de ajutor pe care o întindem. Nu încercaţi să aveţi o confruntare cu Parlamentul European. Vă cer să eliminaţi propunerile de legi de spălare a banilor şi legi legate de libertate de asociere, care vor restrânge libertatea oamenilor şi libertatea ONG-urilor”, a spus europarlamentarul.

Harald Vilimsky (ENF): Aţi făcut foarte multă gălăgie în legătură cu Ungaria şi Polonia tocmai pentru a acoperi conştient ceea ce s-a întâmplat în România; faceţi ordine în propria casă, nu mai faceţi circ acolo unde nu este cazul

Un alt europarlamentar a acuzat „circ acolo unde nu este cazul”, spunând că România ar trebui să-şi rezolve problemele pe care le are fără să „facă gălăgie” despre Ungaria şi Polonia, ţările în cazul cărora a fost activat articolul 7. Harald Vilimsky a spus că este inadmisibil ca oameni angajaţi în funcţii înalte în stat să spună că protestatarii ar trebui împuşcaţi (făcând aluzie la afirmaţiile deputatului Şerban Nicolae).

„Eu vreau să arătăm respect şi apreciere poporului român, dar vreau să mă şi plâng faţă de acest Guvern, unde se investighează împotriva şefului lui pentru corupţie şi unde în august peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă şi au manifestat împotriva Guvernului corupt. Un consilier al acestui Guvern ar trebui să tragem în aceşti oameni, altul a spus că trebuie organizată o contrademonstraţie care să-i strivească. Sunt lucruri inacceptabile. Eu cred că aţi făcut foarte multă gălăgie în legătură cu Ungaria şi Polonia tocmai pentru a acoperi conştient ceea ce s-a întâmplat în România. Lansez un apel către colegi, faceţi ordine în propria casă, nu mai faceţi circ acolo unde nu este cazul”, a spus Harald Vilimsky.

Siegfried Mureşan: Când infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu pentru oameni

Legile făcute de infractori sunt bune pentru infractori, nu pentru cetăţeni, a spus europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan în plenul Parlamentului European. El a subliniat că românii ies în stradă împotriva unui Guvern corupt şi pentru valorile europene, de aceea instituţiile UE, Parlamentul European, Comisia Europeană, trebuie să-i sprijine în lupta lor.

"De doi ani, poporul român se manifestă în stradă pentru valori ale Uniunii Europene. Oamenii cer justiţie, dreptate, stat de drept şi bună guvernare. Oamenii ies în stradă împreună cu drapelul Uniunii Europene şi întreabă ce poate face Uniunea Europeană pentru noi. Iar răspunsul nostru trebuie să fie convingător, trebuie să fim alături de poporul român, să apărăm valorile europene, modul de viaţă european - asta vrea poporul român, asta trebuie să facem noi. Suntem alături de poporul român. Oamenii protestează şi împotriva unui guvern condus de Liviu Dragnea, un infractor condamnat de mai multe ori. Iar când infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu pentru oameni. Dumneavoastră, domnule Timmermans, Comisia Europeană, noi, Parlamentul European, suntem alături de popor, apărăm valorile europene şi buna guvernare”, a spus Mureşan.

Contre între europarlamentarul ALDE Norica Nicolai şi preşedintele de şedinţă pe proceduri. Preşedinte: Stimată colegă, se vorbeşte din picioare

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a luat şi e a cuvântul în plenul Parlamentului European, spunând că fenomentul corupţiei ar trebui analizat în toate statele membre UE, nu doar în România, Ungaria şi Polonia.

"Oficialii care se presupune că au dat mită la Bucureşti nu am văzut să fie duşi în curţile noastre de judecată. Dublul standard devine astăzi o realitate în această dezbatere. Asta nu aduce nici mai multă coeziune, nici mai multă Europă, ci este dovada unei lipse de analiză, unei lipse de obiectivitate şi a unei lipse de standard. Aş întreba Comisia Europeană: de ce în ultimii ani nu am avut niciun fel de analiză pe situaţia corupţiei în toate statele membre UE? Sau vă plac doar acestea trei?”, a declarat Norica Nicolai.

Unul dintre europarlamentari a dorit să-i adreseze o întrebare Noricăi Nicolai, moment în care aceasta a intervenit şi a spus că procedura de dezbatere nu permite întrebări la punctul de intervenţii. Preşedintele de şedinţă, Rainer Wieland (PPE) i-a atras atenţia că în plenară se vorbeşte din picioare şi, de asemenea, că el, în calitatea sa de preşedinte poate decide modul în care se pun întrebări.

"Stimată colegă, în primul rând se vorbeşte din picioare. În al doilea rând, eu decid asta, dumneavoastră puteţi spune că nu acceptaţi întrebarea”, a spus preşedintele.

Europarlamentarul PSD Răzvan Popa i-a atras atenţia preşedintelui de şedinţă că ar fi trebuit să-i sancţioneze verbal şi pe cei care au vorbit continuu toată plenara, spunând, totodată, despre Cristian Preda (PPE) că este o ruşine pentru Parlamentul European.

"Vă atrag atenţia că aţi numit un coleg că este o ruşine, iar asta nu e permis”, i-a replicat Wieland.

Contrele au continuat prin intervenţia lui Emilian Pavel (PSD), care l-a acuzat pe preşedintele de şedinţă de atitudine părtinitoare pentru grupul din care provine, în timp ce Maria Grapini a atras atenţia că va sesiza conducerea Parlamentului European.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.