Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a susţinut miercuri, în cadrul discursului său de la primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9), că dezvoltarea mediului de securitate se face printr-o abordare cuprinzătoare, care presupune o înţelegere unitară a Formatului. El a afirmat că Parlamentul de la Bucureşti sprijină demersurile Guvernului cu privire la securitatea naţională, amintind de alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Contribuţia noastră, a parlamentarilor, este absolut necesară, având în vedere mai ales rapiditatea cu care se modifică mediul de securitate în care trăim şi impredictibilitatea acestuia. Dezvoltarea mediului de securitate se face printr-o abordare cuprinzătoare, dar şi nuanţată. Acesta presupune o înţelegere unitară a diversităţii acestui Format. Numai aşa putem acţiona împreună în vederea menţinerii securităţii noastre, B9 nu este o formă de regionalizare a securităţii. Aşa cum a spus şi preşedintele, ea nu urmăreşte crearea de grupuri de itnerese în cadrul NATO sau UE, ci este o modalitate de a coagula contribuţia specifică a ţărilor participante şi experianţa, şi expertiza de a utiliza cât mai eficient mecanismele şi resursele aflate la dispoziţia lor. Din momentul lansării sale în 2015, Formatul a a produs rezultate pozitive, dovedindu-şi valoarea adăugată şi gradul înalt de relevanţă în cadrul mediului de securitate. Apreciez oporunitatea oferită acum de a continua dezbaterile miniştrilor de externe din formatul B9 din toamna anului trecut, precum şi a miniştrilo apărării din luna marie a acestui an”, a spus Liviu Dragnea.

Dragnea a salutat dimensiunea Summitului B9 şi a spus că parlamentele, care au o legătură specifică cu cetăţenii, trebuie să joace un rol important în domeniul securităţii şi apărării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Salut lansarea dimensiunii parlamentare a acestui Format, pentru că parlamentele naţionale, care au o legătură specifică cu cetăţenii, au de jucat un rol specific în calitate de instituţii cu responsabilitţi semnificative în domeniul securităţii şi apărării. Parlamentele contribuie în mod substanţial la asigurarea adoptării deciziilor necesare la nivel internaţional. De asemenea, promovează instrumente vitale de securitate şi ajută la rezlizarea unei înţelegi comeune de securitate, având în vedere că toţi trebuie să ne adaptăm la realităţile strategice actuale”, a adăugat el.

Liderul social-democraţilor a reamintit faptul că Parlamentul român sprijină Guvernul cu privire la măsurile care privesc securitatea naţională şi reafirmă angajamentul continuării a 2% din PIB pentru Apărare. “În acest context, doresc să reconfirm faptul că Parlamentul României acordă sprijin deplin activităţilor Guvernului legate de securitatea naţională. Cel mai bun exemplu este angajamentul contrinuării alocării proventului de 2% din PIB pentru apărare. Acest buget permite României să îndeplinească angajamentele în cadrul NATO, refertitoare la fonduri, contribuţii şi capabilităţi”, mai spune el.

Potrivit lui Dragnea, prin acest Summit se transmite un mesaj unitar privind întărirea flancului estic al NATO.

“Organizarea Summiului B9 oferă prilejui transmiterii unui mesaj unitar şi coerent referitor la întărirea flancului estic al NATO în pregătirea Sumitului NATO de la Bruxelles în iulie 2018. Principalele subiecte aflate in dezbatere, astazi, corespund de fapt principalelor probleme care privesc ţările noastre, dar şi care privesc şi NATO şi UE”, a mai spus Dragnea.

El a mai afirmat că respectarea legislaţiai internaţionale în domeniul securităţii este o necesitate, iar violarea acesteia afectează grav echilibrul de securitate şi capacitatea noastră de a acţiona în calitate de fuzrnizori de securitate. 

“Sprijinim pe deplin procesul de adaptare permanentă a NATO la provocările actuale. România, ca naţiune cadru a prezenţei înaintate în partea sudică a flancului estic, susţine o acţiune coerentă şi unitară a tutiror aliaţilor şi partenerilor săi, România acordă o însemnătate majoră impelmentării deciziilor luate în cadrul Summitului de la Varşovia pentru întărirea măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în zona Mării Negre. Considerăm că profilul reigunii Mării Negre este esenţial pentru agenda NATO”, a afirmat acesta.

Dragnea cosideră că, din perspectiva României, creşterea prezenţei la Marea Neagră are o importanţă deosebită.

“(Prezenţa – n.r.) a fost concrezizată până în prezent printr-o serie de măsuri vizând intensificarea cooperării in domeniul terestru , aerian şi maritim. (...) În continuare, pe fondul schimbărilor substanţiale ale mediului de securitate, România consideră necesară intensificarea eforurilor NATO de întărire a securităţii maritime, cu scopul de a transforma bazinele maritime de la frontiera Alianţei Marea Neagră- Marea Mediterană şi Marea Baltică într-o o zonă de  stabilitate. O legătură transatlantică puternică rămâne esenţială pentru securitatea euroatlantică”, a explicat Liviu Dragnea.

El a salutat angajamentul militar al SUA pentru a proteja Europa şi a spus că Summitul NATO va reprezenta ocazia de reafirmare a legăturii noastre transatlantice.

“Salutăm angajamentul militar sporit al SUA faţă de securitatea şi apărarea Europei, inclusiv creşterea semnificativă a finanţării pentru anul 2018 a iniţiativei europene de descurajare. Viitorul Summit NATO constituie o ocazie de a reafirma soliditatea legăturii translantice şi hotărârea tuturor aliaţilor de a acţiona uniţi şi în mod hotărâtor pentru a răspunde tuturor a ameninţărilor actuale, indiferent de unde ar veni ele”, potrivit acestuia.

Dragnea a explicat şi faptul că obiectivele României “trebuie să vizeze abordarea unitară a componentelor destinate întăririi posturi de apărare şi descurajare pentru flancul estic, dezvoltarea unor aranjamente coerente de comandă şi control pentru prezenţa avansată aliată din regiune, creşterea prezenţei maritime aliate în Marea Neagră, întărirea apărării întregului continent european prin dezvoltarea  unei serii de strategii privind dislocarea forţelor şi capabilităţilor Alianţei”.

De asemenea, în discursul său a subliniat şi faptul că gestionarea mediului de securitate actual marcată de un grad înalt de predictibilitate necesită un sprijin parlamentar major.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.